День фінансів: тариф на електроенергію, обмеження для чоловіків за кордоном, зарплати в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів: тариф на електроенергію, обмеження для чоловіків за кордоном, зарплати в Україні

269
П’ятниця, 26 квітня. Сьогодні, у 38-му річницю Чорнобильської катастрофи, Національний банк ввів в обіг пам’ятну монету «Чорнобиль. Відродження. Лелека чорний». А ми розповідаємо про головні новини цього дня:
Фінансова допомога Україні. Обсяг фінансування Державного бюджету України у 2024 році вже становить 15,6 млрд доларів США: зовнішнє фінансування — 11,8 млрд доларів США, ОВДП — 3,8 млрд доларів США. Найбільшими іноземними донорами в поточному році є: Європейський Союз, Японія, Канада, МВФ та Великобританія.
До речі, наші читачі цікавляться, як впливає дохід, отриманий від ОВДП та інших цінних паперів, на отримання субсидії на житлово-комунальні послуги. Тому Finance.ua підготував матеріал-відповідь на цю тему:

Якщо у вас є ОВДП чи інші фінактиви: як це впливає на субсидії 🧐

Порядок надання соціальної допомоги. Міністерство соціальної політики пропонує змінити порядок організації надання соціальних послуг. Пропонується запровадити Соціальний веб-портал електронних послуг як підсистеми Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. Також Мінсоцполітики працює над критеріями адресної фінансової допомоги.
Долар по 50. Фінансовий експерт Сергій Фурса впевнений, що курс долара в Україні в доступному для огляду майбутньому не зростатиме до 50 грн/дол. і вище. Експерт вважає, що Нацбанк постарається повільно привести гривню в діапазон 40−41 грн/дол. — саме цей рівень наразі обумовлений економічними чинниками.
За словами заступника голови НБУ Юрія Гелетія, на ослаблення гривні вплинула активізація видатків уряду в березні після отримання 9 млрд доларів міжнародної допомоги від партнерів. За словами Гелетія, ситуація на валютному ринку залишається контрольованою.
Також за даними НБУ, обсяг готівкової іноземної валюти, яку банки ввезли до України в березні 2024 року, становив 855 млн доларів. Це на 25% менше, ніж у лютому — 1,138 млрд доларів.
Тариф на електроенергію. Уряд ухвалив рішення про продовження пільгової ціни на електроенергію для населення у розмірі 2,64 грн за кіловат до кінця травня. Крім того, Кабмін затвердив постанову, яка зберігає пільгову ціну на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа.
Обмеження для чоловіків за кордоном. Днями Кабмін заборонив пересилати закордонні паспорти і паспорти громадянина України за кордон. Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що позиція держави щодо обмежень для чоловіків за кордоном — чітка. Дистанційних документів для чоловіків призовного віку не буде. Документи будуть видаватися на території України.
Водночас у Паспортному сервісі пояснили, хто з чоловіків може отримати документи за кордоном.
Зарплати в Україні. Огляд Мінекономіки свідчить, що середня зарплата за резюме на сайтах пошуку роботи зросла на початок квітня до 19 873 гривень, а зарплата у вакансіях збільшилася до 18 728 гривень. Найвища заробітна плата фіксується у сфері «Інформація та телекомунікації», де вона за рік зросла з 30 829 грн на місяць до 37 946 грн. Найменше платять працівникам у категорії «Тимчасове розміщування» — зростання з 9 367 грн до 12 300 грн.
Дослідження ЄБА показує, що 74% українських роботодавців відчувають дефіцит кадрів — це на 19% більше, ніж восени 2023 року. Також 41% респондентів написали, що їхня компанія не планує повертати працівників до офісу найближчим часом.
До речі, Finance.ua поспілкувався з Головою правління Фонду розвитку підприємництва Андрієм Гапоном. Він розповів нам, про ситуацію з кредитуванням підприємців, та про переваги й можливості державної програми «Доступний факторинг»:

Як держава збирається підтримати бізнес. Або детальніше про програму Доступний факторинг 🔍

Модель миттєвих платежів. Миттєві платежі в Україні запустять через рік, але ще в кінці 2023 року НБУ впровадив тестовий стенд для тестування миттєвих платежів. В рамках дорожньої карти впровадження миттєвих платежів в Україні вже «завершено» виконання двох етапів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас