День фінансів: €1,9 за програмою Ukraine Facility, стратегія з розвитку кредитування, виплати та допомога в Чехії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів: €1,9 за програмою Ukraine Facility, стратегія з розвитку кредитування, виплати та допомога в Чехії

823
У вівторок, 11 червня, в Берліні відбулась Конференція, де учасники із 60 країн обговорювали плани щодо допомоги та відновлення України. Розповідаємо коротко про головне:
€1,9 за програмою Ukraine Facility. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європейський Союз до кінця червня виділить Україні €1,9 млрд фінансової підтримки за програмою Ukraine Facility. Програма передбачає покриття потреби України на 2024−2027 роки.
Також, за словами Урсули фон дер Ляєн, перші 1,5 млрд євро доходів від заморожених російських активів буде переведено Україні вже в липні.
$42 мільярди від Світового банку. Керуючий директор з операційної діяльності Світового банку Анна Б’єрде розповів, що Світовий банк разом із партнерами й донорами у рамках ініціативи PEACE (мир) мобілізував на підтримку України 42 мільярди доларів, із яких уже передав у вигляді траншів більше $38 мільярдів.
Енергетичне відновлення України. Президент Володимир Зеленський заявив, що в України є план, як збудувати до 1 гігавата потужностей маневрової газової генерації вже цьогоріч і ще 4 гігавати — протягом наступних років. Він закликав партнерів допомогти з енергетичним відновленням та зробити «все можливе і неможливе для того, щоби зберегти наявну генерацію та по максимуму відновити своє, втрачене».
Інвестиції для швидкого зростання. Україна демонструє економічну стійкість, але для швидкого зростання ми потребуємо 12−13 млрд дол. інвестицій просто зараз, не чекаючи закінчення війни, вважає міністр економіки України Юлія Свириденко. За її словами, одних лише кредитів для відновлення недостатньо. Для довгострокового розвитку і зростання економіка України потребує інвестицій.
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль додав, що Україна потребує від 10 до 30 млрд доларів щорічних інвестицій в наступні 10 років.
Урсула фон дер Ляєн наголосила, що ЄС створює фінансову програму в обсязі 1,4 мільярда євро для приваблення в Україну зовнішніх капітальних інвестицій.
Про інші важливі новини вівторка:
Стратегія з розвитку кредитування. Рада з фінансової стабільності схвалила Стратегію з розвитку кредитування. Стратегія має на меті сприяти забезпеченню фінансовими ресурсами відновлення енергетичної інфраструктури та стимулюванню попиту, спрямованого на підвищення обороноздатності країни.
Портрет кандидатів на ринку праці. У травні на сайті Work.ua шукачі оновили або створили 304 378 резюме, що на 5% менше, ніж у квітні. Що ближче до літа — то більше на ринку праці неповнолітніх кандидатів. Також незначно зросла кількість шукачів пенсійного віку.
Додамо, що з 2024 року вже 10 тисяч українців отримали ваучер на навчання за державний кошт і зможуть здобути нову професію чи спеціальність.
Проєкт Укроборонпрому і Rheinmetall. В Україні запрацював перший проєкт в рамках партнерства Укроборонпрому і німецького оборонного концерну Rheinmetall — цех з ремонту та виробництва бронетехніки. Це дозволить швидше ремонтувати іноземну техніку та швидше повертати її на передову.
Пропозиції щодо підвищення податків. Данило Гетманцев каже, що Кабінет Міністрів наразі готує пропозиції щодо підвищення податків. Проте поки не відомо, якими будуть нові ставки податку на додану вартість та військового збору.
Захист для українських біженців. Сьогодні Єврокомісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для осіб, які тікають від агресії росії проти України, ще на рік — з 5 березня 2025 року до 4 березня 2026 року.
Крім того, президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України.
Продовжує допомагати українцям також Чехія. Хто може отримати гуманітарну допомогу в Чехії, як це зробити, який розмір і терміни виплат, розповідаємо в новому матеріалі:

Грошові виплати та допомога в Чехії: умови та терміни 🔍

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас