День фінансів: держборг України, «тіньова» економіка, 100%-ве бронювання саперів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів: держборг України, «тіньова» економіка, 100%-ве бронювання саперів

397
Середа, 26 червня. Чому держборг України за місяць зріс на 100 млрд гривень та які чинники впливають на валютний ринок.
Держборг України. Державний та гарантований державою борг України на 31 травня 2024 року становив 6 трлн 115 млрд гривень, або 150,99 млрд доларів. Протягом травня 2024 року сума боргу України збільшилась у гривневому еквіваленті на 105 млрд гривень (на 1,7%). У доларовому еквіваленті борг зменшився на 0,53 млрд доларів (на 0,3%).
«Тіньова» економіка. За підрахунками Міністерства економіки, 40% української економіки перебуває «у тіні». Проте, там зазначають, що в останні пів року зрушення вже є в цифрах в поверненні валютної виручки.
Бронювання саперів. Підприємства, установи, організації, які є сертифікованими операторами протимінної діяльності, матимуть змогу забронювати 100% складу груп або відділень, які безпосередньо проводять розмінування.
Додамо, що військовозобов’язані, призовники та резервісти, зможуть отримати в ЦНАПах електронний військово-обліковий документ, коли уточнюватимуть персональні дані. Він має таку саму юридичну силу, як і в паперовій формі, за наявності QR-коду.
Статус англійської мови. Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 9432. Законом передбачено офіційне закріплення статусу англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Документ, серед іншого, визначає категорії посад, кандидати на які мають володіти англійською мовою.
Також Зеленський увів у дію рішення РНБО про створення Сил безпілотних систем у структурі ЗСУ.
Другий компонент Ukraine Facility. У межах механізму «Ukraine Facility» Кабінет Міністрів затвердив План України — із завданнями відновлення, реформами та індикаторами їх виконання. Програма макрофінансової допомоги ЄС «Ukraine Facility» складається з 3 компонентів.
Чинники, які впливають на валютний ринок. В Україні склався значний дисбаланс між експортом та імпортом, для вирівнювання якого Національний банк обрав стратегію мʼякої девальвації гривні. Тому, на думку економічного експерта Олега Гетьмана, різких стрибків валютного курсу очікувати не варто. Водночас експерт наголосив, що є кілька чинників, які впливають на валютний ринок.
Пільгове кредитування енергоінфраструктури. 17 найбільших банків України підписали меморандум про пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури. Сума кредиту залежно від сегмента може становити від 500 тис. євро, до 25 млн євро.
Дані про місце прописки в «Дії». На порталі «Дія» запустили нову послугу. Тепер онлайн можна актуалізувати дані про своє зареєстроване місце проживання. Послуга доступна по Україні, окрім Одеси, Миколаєва та деяких громад з тимчасово окупованих територій і зони бойових дій.
Жінки на «чоловічих» професіях. Ринок праці й «чоловічі» професії переходять у жіночі руки. А все через мобілізацію і нестачу чоловічих кадрів. Жінкам доводиться освоювати навички слюсарів, токарів, кранівників і водіїв. Однак попит у жінок на традиційно «чоловічі» професії дуже високий.
Порядок держреєстрації і зняття з обліку транспортних засобів. Уряд привів у відповідність до Закону «Про санкції» Порядок державної реєстрації і зняття з обліку транспортних засобів. Тепер громадяни, які будуть звертатися до сервісних центрів МВС за перереєстрацією авто, підлягатимуть додатковій перевірці.
Вживані легкові автомобілі завжди приваблювали українців. Ціновий діапазон автомобілів на вторинному ринку значно ширший, ніж на ринку нових авто. Він може варіюватися від дуже доступних моделей до ексклюзивних та преміумкласу автомобілів. У новій статті розповімо про те, яким моделям вживаних авто віддають перевагу українці, звідки їх найбільше ввозять, та скільки вони коштують:

Купити вживане авто: про ціни та популярні моделі 🚗

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас