День фінансів, 12 січня: зліт курсу, зростання мінімальних пенсій, електронна гривня від НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 12 січня: зліт курсу, зростання мінімальних пенсій, електронна гривня від НБУ

1263
П’ятниця, 12 січня, була повністю пов’язана з грошима: бюджетом, боргами, валютою і навіть новою формою гривні.
У НБУ пояснили, чому в Україні різко злетіли курс євро і долара. За словами заступника глави Нацбанку Олега Чурія, це сезонна ситуація, яка пов’язана зі спадом ділової активності аграріїв, які забезпечують пропозицію валюти на міжбанку. Зазначимо, що в п’ятницю валютні торги на міжбанку завершилися на рівні 28,53 грн за долар і 34,64 грн за євро.
До речі, за словами керуючого директора Кредит Оптима банку, в Україну щодня завозять по літаку з готівковим доларом. За словами фінансиста, ще до нового року українцям вистачало двох-трьох літаків на тиждень. З чим це пов’язано, можна дізнатися тут.
Зовнішній економічний борг України становить 83% ВВП. Про це сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Такі показники глава уряду пов’язує зі зміною влади в державі та анексією Криму.
До речі, той же Гройсман вважає корупцію перебільшеною проблемою, і ця тема нібито використовується ворогами для дестабілізації держави. Крім того, Гройсман зазначив, що в значній кількості сфер корупцію нібито вже подолано.
Стало відомо, кому підвищать пенсії в 2018 році. Оскільки уряд запланував двічі в цьому році підвищити прожитковий мінімум, мінімальні пенсії для всіх українців незалежно від трудового стажу також зростуть удвічі. Зазначимо, що протягом року мінімальна пенсія зросте як мінімум на 124 грн.
До речі, в 2018 зміни чекають не тільки на пенсіонерів. Якщо вірити планам Мінфіну, в поточному році створять Службу фінансових розслідувань, проведуть реформу державних банків, до числа яких вже рік входить найбільший в країні ПриватБанк, і введуть на законодавчому рівні середньотермінове бюджетне планування.
НБУ задумався про створення е-гривні. Регулятор уточнює, що е-гривня – це електронна форма національної валюти, створена на основі технології блокчейн. “Мова йде про можливе введення електронної гривні, а не власної криптовалюти” , – зазначили в Нацбанку.
До речі, Південна Корея, можливо, введе заборону на торгівлю криптовалютою. Міністерство юстиції Південної Кореї заявило, що планує заборонити торгівлю криптовалютою в країні. Новий законопроект має намір обмежити операції з біткойном і альткойнами на південнокорейських криптобіржах.
Європейці втратять мільярди при відновленні закупівель Україною газу у РФ. Як зазначає Bloomberg, виконання Україною рішення Стокгольмського арбітражу про відновлення закупівлі природного газу на кордоні з Росією призведе до зниження доходів європейських постачальників на 1,2 мільярда доларів у 2018 році.
До речі, WWF (Всесвітній фонд дикої природи – ред.) закликав Меркель зупинити будівництво “Північного потоку-2”. Автори звернення закликають політиків не тільки дистанціюватися від будівництва російського газопроводу Nord Stream 2, а й призначити і провести незалежну екологічну експертизу цього проекту.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас