День фінансів, 2 липня: чи "стрибне" курс після відставки Смолія, і куди "пішли" 19 млрд, виділених на боротьбу з Covid-19 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 2 липня: чи "стрибне" курс після відставки Смолія, і куди "пішли" 19 млрд, виділених на боротьбу з Covid-19

967
Четвер, 2 липня, можна сміливо назвати Днем Смолія. Після його вчорашньої заяви про відставку було багато реакцій. І не лише з України.
Реакція Правління НБУ. Члени Правління Національного банку України вважають своїм обов’язком наразі продовжувати роботу для збереження макрофінансової стабільності та інституційної спроможності Національного банку.
Реакція МВФ. ​​Як підкреслюють у Фонді, під керівництвом НБУ Смолія в Україні “було досягнуто істотних звершень у забезпеченні цінової стабільності, що наочно продемонструвало ключову роль незалежного центрального банку в сучасній макроекономічній політиці”. Головною вимогою МВФ залишається незалежність НБУ, і в Фонді сподіваються, що її буде забезпечено наступником Смолія.
Реакція Зеленського. А ось Президент Володимир Зеленський вже вдень вніс до Верховної Ради подання на звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку. Зазначається, що документ передано на розгляд керівництву Верховної Ради.
“Не тиск, і не політика”. Реакція радника президента. Головною проблемою Національного банку України (НБУ), яка могла призвести до бажання Якова Смолія звільнитися з посади глави НБУ, став не політичний тиск, а побудова комунікацій. Принаймні, в цьому запевняє радник президента Олег Устенко
Реакція Гетманцева на відставку і курс. Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики не бачить загроз для співпраці з МВФ і для курсу. “Розганяють зраду навколо того, що завтра у нас буде курс по 30, 40, 50 грн, у кого наскільки фантазії вистачає. Я переконаний, що ринки сприймуть цю подію спокійно”, – прогнозує Гетманцев.
Реакція аналітиків. Для ринку важлива не сама відставка глави НБУ, а за яких умов вона відбулася. Рівень ризиків для нашої країни може зростати. І, як наслідок, залучення іноземного капіталу буде ускладнюватися. Крім того, зміна глави НБУ – це зміна монетарної політики. Як наслідок – зміна тренду по гривні.
Реакція фінансового експерта Олексія Козирєва. Через відставку Смолія Україна скасувала розміщення євробондів на $1,75 млрд. Чого чекати далі? Чи є загрози для макроекономічної стабільності в країні? Кого можуть призначити на місце Смолія? Спецвипуск з відповідями від Олексія вже на Youtube-каналі Finance.ua.
Новини, які обійшлися без згадки про Смолія:
П’ятірка найпопулярніших 🚗. Перший літній місяць для українського авторинку пройшов позитивно: в червні українці придбали і зареєстрували 7,3 тис. нових легкових авто. Бестселером червня став автомобіль KIA Sportage, свій вибір на ньому зупинили 584 покупці.
Епопея зі стадіоном триває. ⚽ Суд заблокував продаж стадіону “Чорноморець” за 190 мільйонів. ФГВФО вже почав підготовку відповідних скарг до Вищої Ради правосуддя.
Штрафи за прострочення на карантині. 🤑 Президент України Володимир Зеленський підписав спеціальний закон. Він захищає позичальників від нарахування штрафів і пені за кредитами на період карантину та ще протягом 30 днів після його закінчення.
19 млрд на боротьбу з Covid-19. Де вони? 🧼 Прем’єр-міністр поділився інформацією, оприлюдненою міністром фінансів на засіданні уряду, щодо витрат на боротьбу з Covid-19. Виявляється, більшу частину витратили на боротьбу з безробіттям.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас