День фінансів: е-бронювання через «Дію», топ роботодавці України, способи переказу коштів у Польщу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів: е-бронювання через «Дію», топ роботодавці України, способи переказу коштів у Польщу

813
У понеділок, 22 квітня, розповімо про новації для військовозобовʼязаних та проблеми українського бізнесу під час війни.
Електронне бронювання через «Дію». Уряд намагається запустити новий порядок електронного бронювання співробітників через «Дію». Постанова не вносить суттєвих змін у саму концепцію броні - як і раніше, можна забронювати лише 50% військовозобовʼязаних працівників, і лише критично важливих для економіки підприємств. Головна відмінність нового підходу полягає у відмові від паперового формату бронювання.
До речі, Кабінет Міністрів працює над новими обмеженнями для тих, хто ухиляється від мобілізації. Нові обмеження будуть передбачати необхідність мати військово-облікові документи для отримання деяких адміністративних послуг.
Залучення заморожених російських активів. Голова НБУ Андрій Пишний заявив, що є декілька шляхів для залучення заморожених російських активів на допомогу Україні. Наприклад, Україна може залучити позику під заставу заморожених російських активів.
Проблеми підприємств. Вже кілька місяців поспіль нестача кадрів є значною проблемою для українського бізнесу. Згідно з результатами опитування настроїв бізнесу, яке проводив Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, у березні 2024 труднощі з пошуком працівників зросли — причому як кваліфікованих, так і некваліфікованих.
Водночас, за даними Опендатабот, найбільшим роботодавцем України стала Укрзалізниця — у компанії працює 187 620 співробітників. На другому місці із 44 тисячами робітників опинився АТБ-Маркет.
Розміри пенсій українських громадян. Станом на 1 квітня в Україні налічувалось 10,2 млн пенсіонерів. Середній розмір пенсій наразі 5743 грн. Тільки 12% із загальної кількості пенсіонерів отримують виплати понад 10 000 грн. Найбільша кількість пенсіонерів наразі отримують пенсії до 3000 грн.
Як пояснила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, допомога від США на 60 млрд доларів не буде спрямована на виплату пенсій в Україні, оскільки американським виборцям складно пояснити українську пенсійну систему.
До чого готуватись влітку. Влітку Україна може стикатись з дефіцитом електроенергії через російські удари по об'єктам енергетики. НЕК «Укренерго» попередила бізнес та промисловість, що можуть застосовуватись графіки обмежень. Побутових споживачів вони наразі не стосуються, окрім Харківської області.
Звички, які допоможуть з фінансами. Якщо ви замислюєтесь над тим, як покращити своє фінансове становище, почати заощаджувати, досягнути того, щоб витрати не перевищували доходи, в нагоді стануть корисні фінансові звички.
Одна із корисних фінансових звичок — інвестиції. Золоте правило збереження грошей — гроші мають працювати. Але інвестувати теж треба вміти. Наприклад, інвестиції в сумнівні компанії можуть призвести до втрати коштів. До речі, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку включила до списку ненадійних інвестиційних проєктів ще 14 кейсів.
💰 А де точно не помилишся, то це депозити. Якраз з 15 по 31 травня фінансовий портал «Мінфін» проводить розіграш серед вкладників банків Глобус, РВС та Піреус. Саме в цей період ви маєте нагоду отримати не лише бонусні відсотки, а й 1 із 30 призів на загальну суму 150 000 грн.
Щоб стати учасником, потрібно:
  • розмістити заявку;
  • відкрити депозит на суму від 50 000 грн;
  • заповнити форму на сайті.
Усі деталі акції шукайте за посиланням:

Хочу взяти участь 🧐

Продовжуючи тему інвестицій… У застосунку «Дія» стали доступні нові облігації Бахчисарай та Макіївка. Бахчисарай: ставка від 17%, дата виплати — 28.01.2026. Макіївка: ставка від 16%, дата виплати — 12.03.2025.
Переказ коштів у Польщу. Сьогодні існують різні способи передати гроші рідним, близьким чи просто знайомим з України в Польщу. Тепер зовсім не обов’язково, як колись передавати гроші із водієм автобуса. У новій статті Finance.ua розповідає, які зараз існують варіанти:

Як переказати гроші з України до Польщі 💳

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас