Як ділиться щорічна відпустка (всі варіанти) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як ділиться щорічна відпустка (всі варіанти)

Казна та Політика
267
Як ділиться щорічна відпустка (всі варіанти)
Як ділиться щорічна відпустка (всі варіанти)
Умови поділу щорічної основної відпустки визначено в частині 1 статті 12 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки». Про це пише Кадровик.
Щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.
На які саме частини можна поділити відпустку? Як указано в частині 1 статті 12 Закону № 504, основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.
У низці роз’яснень держорганів було вказано, що ця частина відпустки не обов’язково повинна бути першою, тобто вона може бути другою чи іншою її частиною, які надають за відповідний робочий рік працівника.
Таким чином, варіантів поділу щорічної основної відпустки може бути багато, але обов’язкова умова — основна безперервна частина відпустки становить не менше 14 календарних днів. Серед можливих варіантів поділу:
  • 14 к. дн. + 14 к. дн. = 28 к. дн.;
  • 10 к. дн. + 18 к. дн. = 28 к. дн.;
  • 1 к. дн. + 27 к. дн. = 28 к. дн.
Нагадаємо, працівники, які не досягли 18 років, користуються правом на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день. Додаткові пільги з надання відпусток неповнолітнім працівникам передбачені ст. 195 КЗпП України.
Працівникам, які не досягли 18 років, щорічні відпустки надаються в слушний для них час. У перший рік роботи відпустка повної тривалості може бути надана за заявою працівника до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на цьому підприємстві.

Довідка Finance.ua:

  • Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку відповідно до вимог статті 25 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504).
  • Відпустки для військових: чи може військовослужбовець виїхати за кордон. У червні поточного року, влада України ухвалила законопроєкт, який дозволив збільшити тривалість відпустки для військових. З червня 2023 року військовослужбовці можуть брати відпустку тричі на рік. Загальна тривалість такої відпустки збільшилася до 30 днів, також доступною залишилась і 10-денна відпустка за сімейними обставинами. Тобто, сумарно, армієць може взяти 40 днів відпустки на рік.

Страхування для виїзду за кордон

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас