Що зміниться в Україні з приходом осені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що зміниться в Україні з приходом осені

Особисті фінанси
1952
Осінь принесе українцям безліч змін, які значно вплинуть на їхні гаманці.
Декларування доходів. Найбільш обговорювана подія осені – початок добровільного одноразового декларування.
Так, з 1 вересня українці зможуть добровільно задекларувати свої активи, з яких не були сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. Всі деталі цього процесу, а також податкові ставки ми описували тут.
Тарифи ЖКГ:
  • електрика. 11 серпня Уряд прийняв рішення знизити тариф на електроенергію для частини населення: з 1 жовтня домогосподарства, які споживають менше 250 кВт-год на місяць, платитимуть за е/е за тарифом 1,44 грн/кВт-год. Це означає, що вересень 2021 року стане останнім місяцем, коли українці платитимуть за е/е за старим тарифом.
До слова, вже навесні 2022 року, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, в Україні повністю переглянуть схему ціноутворення тарифів на електрику;
  • газ. Газопостачальні компанії ще наприкінці серпня почали публікувати вересневі цінники на “блакитне паливо” для побутових споживачів (населення). Залежно від компанії, річна фіксована ціна газу у вересні коливатиметься від 7,80 до 13,50 грн за кубометр. Ціни різних постачальників можна подивитися тут. Зазначимо, що компанія «Нафтогаз України», яка виконує функції постачальника «останньої надії», підвищила тариф на газ для своїх клієнтів у вересні до 12 гривень за кубометр (з ПДВ, але без плати за доставку).
До речі, якщо ви все ще не підписані на телеграм-канал Finance.ua, рекомендуємо це зробити прямо зараз. Всього кілька кліків, і найважливіші новини для ваших гаманців завжди будуть у вашому улюбленому месенджері.
Субсидії. З початком осені також закінчується період, коли можна було подати нову заяву на призначення субсидії – на це відводилося п’ять місяців (з травня по вересень). Про те, хто може втратити субсидію, читайте за посиланням.
А ось розмір виплат по субсидіях буде залежати від регіону. Нагадаємо, навесні 2020 року, коли було введено карантин, влада збільшила на 50% окремі нормативи на ЖКП. Однак з 1 жовтня поточного року ця норма буде діяти тільки в тих регіонах, які опиняться в червоній зоні.
Пенсія. У вересні пенсіонерам не передбачена індексація виплат або додаткові надбавки. Також Кабмін анонсував, що з вересня в Україні зміняться правила доставки пенсій — отримати виплати можна буде переважно через банк. Однак потім уряд переніс це нововведення на 2023 рік. Це означає, що у вересні 2021 року пенсіонери, як і раніше, можуть вибирати порядок виплати пенсії:
  • отримувати пенсійні виплати поштою;
  • отримувати пенсію через банк (будь-який з 44 банків зі списку);
  • маломобільним групам населення пенсію можуть доставляти додому.
Нова структура правління ПриватБанку. Ще 26 серпня наглядова рада ПриватБанку затвердила нову структуру та склад правління банку. Зміни набирають чинності з 1 вересня 2021 року.
Як обіцяють у прес-службі банку, оновлена структура забезпечить оптимальний склад правління, що необхідно для управління установою та успішної реалізації оновленої стратегії розвитку.
Всім paperless! З 1 вересня 2021 року в усіх державних органах України не зможуть вимагати паперові документи, якщо людина має їх у смартфоні. Таким чином Україна переходить у режим paperless. На практиці це означає, що цифрові документи громадянина повинні діяти завжди і скрізь.
Наостанок, корисна інформація для тих, хто не встиг відпочити влітку і тільки-но збирається у відпустку. З 6 вересня для відвідування громадських заходів і входу в громадські місця в Туреччині нещепленим туристам потрібно пред’являти негативні результати тестів на ПЛР.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас