80% українців стикалися з шахраями в інтернеті за останній рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

80% українців стикалися з шахраями в інтернеті за останній рік

Кримінал
172
80% українців стикалися з шахраями в інтернеті за останній рік
80% українців стикалися з шахраями в інтернеті за останній рік
Результати опитування показали, що 81% користувачів стикався з інтернет-шахрайством: 45% з них реагували на атаки зловмисників, а 36% — ігнорували подібні інциденти. Водночас 19% ніколи не зустрічалися з подібним. За рік ці показники залишились незмінними.
Про це йдеться в опитуванні Rakuten Viber.
На питання «Чи ставали ви жертвою шахраїв в інтернеті за останній рік?» відповіді розподілилися наступним чином:
  • Так, отримував/-ла сумнівні дзвінки / повідомлення — 45% (43% у 2023);
  • Були випадки підозрілих звернень, але я не реагую — 36% (38% у 2023);
  • Ніколи не було подібного — 19% (19% у 2023).
82% респондентів впевнені, що зловмисників стало суттєво більше. 7% опитаних вважають, що кількість залишилась на тому ж рівні.
Тільки 1% українців відповів, що кібершахраїв стало менше. Решта 10% користувачів не цікавляться цим питанням. Як і в попередньому запитанні, відсотковий розподіл подібний до результатів 2023 року.
Відповіді на питання «Як вважаєте, кількість інтернет-шахраїв збільшилась за рік?» розподілилися таким чином:
  • Так, суттєво зросла — 82% (85% у 2023);
  • Залишилась на тому ж рівні — 7% (6% у 2023);
  • Думаю, що кількість зменшилась — 1% (2% у 2023);
  • Мені байдуже на це — 10% (7% у 2023).
Раніше ФГВФО попереджав, що інтернетом ширяться історії, коли телефонні шахраї, користуючись складною енергетичною ситуацією в країні і, як наслідок, проблемами з мобільним зв’язком, ошукують громадян.

Суть шахрайської схеми

Вам телефонує особа, яка представляється працівником мобільного оператора. Шахрай повідомляє, що начебто мобільний оператор для вирішення проблем із зв’язком може переключити вас на іншу вишку. Для цього треба перевипустити SIM-картку, подавши заявку оператору. А ось одноразовий код для підтвердження цієї дії, який оператор вам надішле в SMS, треба передати шахраю.
У Кіберполіції зазначають, що зловмисники «адаптують» свої схеми відповідно до ситуації в країні та потреб громадян. Так, наприклад, після вторгнення рф серед «послуг» зловмисників з’явились псевдоевакуаційні перевезення.

Які схеми використовують

Шахраї під час війни в Україні видозмінюють свої схеми та видурюють в українців гроші. Однією з популярних наразі є схема з «продажем» генераторів громадянам.
Дуже популярна наразі схема зі всілякими «видами допомоги», каже Данильченко. Людям часто відправляють повідомлення, рекламу в Facebook, Instagram, Telegram, у Viber, після чого вони відповідають на них та самі виходять на шахраїв.
Залишаються актуальними схеми з купівлею/продажем на OLX. Проте там теж не лише питання передплати, а ще й випадки, коли жертву примушують перейти на спілкування з офіційної платформи на спілкування в інших месенджерах.

Довідка Finance.ua:

  • в Україні активізувалися шахраї, які під виглядом іноземних партнерів пропонують одержати неіснуючі види допомоги. Вони використовують фішингові сайти, які імітують популярні українські банки;
  • шахраї знайшли новий спосіб, як нажитися на громадянах. Українцям не рекомендують обмінювати валюту в обмінниках, які працюють на чорному ринку без ліцензії Національного банку України.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас