Які країни Європи найбільш і найменш корумповані (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які країни Європи найбільш і найменш корумповані (інфографіка)

908
Які країни Європи найбільш і найменш корумповані (інфографіка)
Які країни Європи найбільш і найменш корумповані (інфографіка)
За оцінками експертів, корупція в Західній Європі та Європейському Союзі погіршується. І це сталося вперше за понад десять років.
Про це йдеться у останньому звіті Transparency International, яка опублікувала свій останній звіт про антикорупційні зусилля в Західній Європі та ЄС, пише euronews.com.
Transparency International розглядала 180 країн і територій за сприйнятим рівнем корупції в державному секторі за шкалою від нуля (висока корумпованість) до 100 (дуже чиста).
Найменш корумповані країни у світі:
  • Данія,
  • Фінляндія,
  • Нова Зеландія.
Незважаючи на хороші позиції в загальному списку, кілька високопоставлених демократій, як-от Швеція (82), Нідерланди (79), Ісландія (72) і Сполучене Королівство (71), зафіксували свої найнижчі результати в річному CPI з 2012 року.
Країни повинні підвищити свої стандарти та краще запровадити власні правила, щоб активізувати зусилля проти корупції, захистивши систему правосуддя від втручання та створивши захист для впливових груп інтересів у політиці.
Які країни Європи найбільш і найменш корумповані (інфографіка)
Найкращі показники мали Данія (90), Фінляндія (87) і Норвегія (84), а найнижчі - Угорщина (42), Румунія (46) і Болгарія (45).

Хто покращив показник

З 31 країни цього регіону лише шість країн значно покращили свій показник з 2012 року: Чехія (57), Естонія (76), Греція (49), Латвія (60), Італія (56) та Ірландія (77).
Порівняно з показниками CPI 2015 року Австрія (71), Люксембург (78), Швеція (82) і Велика Британія (71) значно знизилися.
Греція отримала дуже низький бал у списку 2023 року через слабку незалежність судової системи.

Де можуть покращити боротьбу з корупцією

Згідно зі звітом, навіть країни з найвищими показниками мають проблеми з приборканням корупції в державному секторі.
Transparency International також посилається на нещодавно запропоновану антикорупційну директиву ЄС, яка, якщо її ухвалять, вимагатиме від держав-членів «визнати підкуп іноземних держав злочином».
Деякі з найгучніших корупційних скандалів у новітній історії стосувалися відмивання грошей через банки в таких країнах ЄС, як Данія (90), Німеччина (78) і Швеція (82). Неспроможність їхніх урядів належним чином здійснювати нагляд за банками є однією з причин створення нового органу з боротьби з відмиванням грошей на рівні ЄС.

Що в Україні

Нагадаємо, згідно з аналітикою КМІС, корупцію вважають найсерйознішою проблемою для України після повномасштабної війни. Так вважають 89% громадян, причому головним і найсерйознішим типом корупції є політична корупція (81%).
Незважаючи на помітне покращення громадського сприйняття щодо поширеності корупції, 94% респондентів все ще вважають, що корупція є широко розповсюдженою по всій Україні. Відсоток тих, хто впевнений, що рівень корупції зріс від початку повномасштабної війни, перевищує відсоток тих, хто вважає, що він зменшився, а відтак суспільство залишається дуже розділеним стосовно оцінки цього питання.

Довідка Finance.ua:

  • У Зеленського сказали, чи впливає корупція на військову допомогу Україні.
  • Реєстр корупціонерів оприлюднили на Єдиному порталі відкритих даних. Журналісти, активісти та всі зацікавлені українці зможуть перевірити, чи причетна людина або бізнес до корупції. З реєстру можна дізнатися ПІБ корупціонера, яке правопорушення вчинив та яке покарання отримав.

Поліно у власному оці: що відбувається з корупцією в ЄС і США

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас