Верховна Рада ухвалила законопроєкт про медзабезпечення ЗСУ на основі стандартів НАТО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про медзабезпечення ЗСУ на основі стандартів НАТО

Казна та Політика
262
Верховна Рада ухвалила законопроєкт про медзабезпечення ЗСУ на основі стандартів НАТО
Верховна Рада ухвалила законопроєкт про медзабезпечення ЗСУ на основі стандартів НАТО
Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому проєкт Закону № 10 343 Про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних Сил України.
Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони.
«Цей законопроєкт є важливим кроком на шляху до забезпечення високого рівня медичної допомоги для українських військовослужбовців, адаптованого до найкращих міжнародних практик. Він не лише покращить якість домедичної та догоспітальної допомоги, але й забезпечить більш ефективне використання ресурсів, оптимізацію лікувальних процесів та, що найважливіше, збереження життів українських захисників», — наголосила заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова.
Документ, зокрема, дозволить Міністерству оборони повноваження формувати стандарти домедичної та догоспітальної допомоги, виходячи з вимог НАТО.

Згідно з пояснювальною запискою до закону, він має закріпити за Міноборони повноваження:

  • затверджувати для Сил безпеки та оборони протоколи й стандарти надання домедичної та медичної допомоги на догоспітальному рівні на основі (з числа) стандартів НАТО та/або стандартів окремих держав-членів Альянсу;
  • визначати порядок дотримання зазначених стандартів (рекомендацій) та здійснювати нагляд за їх додержанням;
  • затверджувати за погодженням з центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я мінімальні вимоги та/або стандарти якості до спеціалізованих медичних виробів, що застосовують сили безпеки та оборони час ведення бойових дій, а також їх перелік.
Міністерство охорони здоров’я, натомість, зможе зосередитися на розробці протоколів та стандартів для госпітального етапу лікування.
«Це дуже важливий крок уперед у зміцненні обороноздатності України та її стратегічному курсі на євроатлантичну інтеграцію», — підсумувала заступниця міністра оборони.
Нагадаємо, у період з грудня 2023 року по січень 2024 року в Міноборони, ЗСУ та інших складових сектору безпеки і оборони були запроваджені ще 18 нових стандартів НАТО, які зокрема стосуються навчання, навігації та водолазної діяльністі.
При двох закупівельних агенціях Міністерства оборони, які опікуються тиловим забезпеченням армії та закупівлею озброєння і техніки, з’являться наглядові ради, до яких увійдуть і основні міжнародні партнери України.

Законопроєкт про мобілізацію: що ухвалили в першому читанні 🧐

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас