У Данії працівники матимуть три дні вихідних: яка мета нововведення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Данії працівники матимуть три дні вихідних: яка мета нововведення

Світ
641
У Данії працівники матимуть три дні вихідних: яка мета нововведення
У Данії працівники матимуть три дні вихідних: яка мета нововведення
У Копенгагені, столиці Данії, з 1 квітня розпочався експеримент — працівників муніципалітету перевели на чотириденний робочий тиждень. Основна ціль нововведення — протидія стресу та підвищення привабливості муніципалітету як місця роботи.
Про це повідомляє DN.
Працівники муніципалітету, які беруть участь в експерименті, з 1 квітня працюють 4 дні на тиждень та мають три вихідні. Кількість робочих годин на день лишається незмінною.
Дослідниця трудового життя з університету Роскілле Янне Глеруп зазначає, що практикувати чотириденний робочий тиждень у Данії почали ще під час пандемії Covid-19 і це стало своєрідним трендом, який залишився в муніципалітетах Данії.
В експерименті, який триватиме протягом 2024 року, беруть участь працівники шести адміністрацій муніципалітету. Після закінчення експерименту такий графік може стати постійним.
За словами Янне Глеруп, подібний досвід має бізнес-спільнота Данії протягом тривалого часу, але тепер до нього долучається і держава.
«Копенгаген найбільший, але не перший. Я знаю принаймні 15−20 інших муніципалітетів, які пробують подібні моделі», — зазначає вона.
Зазначається, що все більше громадян Данії вимагають врегулювання старих традиційних методів роботи. Адже багато людей відчувають трудове життя як дуже напружене та інтенсивне — і тому вони шукають альтернативні варіанти щодо робочого часу, аби досягти балансу.

Довідка Finance.ua:

  • з 1 лютого сотні співробітників 45 німецьких компаній працюватимуть із трьома вихідними на тиждень. При цьому зарплату їм виплачуватимуть у повному обсязі;
  • італійський автовиробник Lamborghini уклав угоду із профспілками про запровадження чотириденного робочого тижня для своїх працівників виробничих професій;
  • у наступні 10 років штучний інтелект може дозволити перейти на чотириденний тиждень мільйонам людей без втрати зарплати.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 👛

За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас