Кар’єрний старт: де здобути досвід, якщо ви шукаєте першу роботу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кар’єрний старт: де здобути досвід, якщо ви шукаєте першу роботу

Особисті фінанси
160
Кар’єрний старт: де здобути досвід, якщо ви шукаєте першу роботу
Кар’єрний старт: де здобути досвід, якщо ви шукаєте першу роботу, Фото: freepik
Початок професійного шляху часто здається замкнутим колом: щоб отримати роботу, потрібен досвід, а щоб здобути досвід, потрібне працевлаштування. Небагато роботодавців готові навчати новачків, оскільки це потребує додаткових ресурсів. Проте, здобути необхідний досвід на початку кар’єри все ж можливо.
Експерти budni. robota розповіли, як це зробити.
Проєкти для знайомих. Якщо у вас є друзі, родичі, знайомі, які мають власний бізнес або потребують певних послуг, запропонуйте їм свою допомогу.
Наприклад, ви можете створити вебсайт для щойно відкритого кафе, логотип для компанії, розробити контент-план для сторінки в Instagram.
Але виконуйте роботу якісно та дотримуйтесь всіх дедлайнів і побажань. Це продемонструє ваш професійний підхід і допоможе уникнути непорозумінь.
Після завершення проєкту, обовʼязково попросіть надати зворотний зв’язок, залишити відгук на LinkedIn і, за потреби, написати рекомендаційний лист. Це буде значною перевагою під час пошуку майбутньої роботи.
Фріланс-біржі. Це онлайн-платформи, де роботодавці публікують вакансії, а фрілансери — пропонують свої послуги.
Щоб почати роботу, зареєструйтеся на одній або кількох біржах і створіть профіль. Вкажіть навички, досвід, освіту та додайте портфоліо робіт (за наявності).
Подаючи заявку на проєкт, пишіть чіткі та змістовні пропозиції. Пояснюйте, чому підходите для цього завдання, як ви плануєте його виконати та на які результати клієнт може очікувати.
Однак зважайте, що новачкам на таких платформах складно конкурувати з досвідченими фахівцями, адже велике значення мають відгуки та рейтинги замовників.
Вихід є — знайдіть спеціаліста з досвідом і гарною клієнтською базою та запропонуйте робити за нього певні завдання.
Хакатони. Це інтенсивні заходи, під час яких групи людей працюють над інноваційними проєктами або рішеннями впродовж обмеженого часу (від одного до кількох днів).
Ці події часто організовують компанії, університети або професійні спільноти. Учасники формують команди з різних фахових напрямів (розробники програмного забезпечення, дизайнери, бізнес-аналітики тощо) та спільно працюють над вирішенням завдання чи проблеми.
Наприкінці кожна команда презентує свої результати перед журі. Проєкти оцінюють за різними критеріями: інноваційність, технічна складність, реалізація тощо. Найкращі команди, зазвичай, отримують нагороди або запрошення на роботу.
Курси та онлайн-навчання. Онлайн-платформи пропонують широкий вибір курсів для представників різних галузей: технічні й гуманітарні науки, бізнес, мистецтво, освіта тощо.
Ви можете вибрати навчальну програму, яка відповідає вашим інтересам і кар’єрним амбіціям. Навчатися можна у зручний для вас час, темп обираєте самі. Це особливо корисно для тих, хто має напружений графік чи живе в іншому місті.
Паралельно з навчанням можна спілкуватися з учасниками, обмінюватися досвідом і співпрацювати над різними проєктами.
Після закінчення курсів ви отримаєте сертифікат, який в майбутньому варто додати до свого резюме або LinkedIn-профілю.
Волонтерство. Багато волонтерських організацій активно шукають спеціалістів для допомоги в тих чи тих заходах. Якщо ви не зустрічали таких пропозицій, самостійно зверніться до місцевих громадських організацій, шкіл, музеїв або лікарень.
Також багато навчальних закладів мають волонтерські програми. Вибравши потрібну пропозицію та приступивши до роботи, ви розвинете навички комунікації, командної роботи та лідерства.
Також завдяки волонтерству ви познайомитеся з різними людьми, які допоможуть знайти нові можливості та дізнатися про вакансії.
Стажування. Багато компаній пропонують стажування для студентів і випускників.
Стажування дозволяє не тільки здобути практичний досвід, але й зрозуміти реалії професійного світу, знайти корисні контакти та підготуватися до майбутньої кар’єри.
Стажуючись у компанії, ви зможете дізнатися більше про її корпоративну культуру, цінності та підходи до роботи. Це допоможе зрозуміти, чи підходить вам саме така робоча атмосфера.
До речі, багато компаній використовують стажування як спосіб знайти талановитих молодих спеціалістів для постійного працевлаштування. Тож успішне стажування може перерости у вашу першу роботу.
Загалом можливостей для набуття досвіду чимало. Головне — будьте активними та не бійтеся братися за нові завдання. Ваша ініціатива та бажання вчитися обов’язково будуть помічені роботодавцями.
Нагадаємо, через нестачу робочої сили українські роботодавці змушені підвищувати зарплати працівникам.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас