Гетманцев про видатки на мобілізацію: «Величезні гроші. Де їх узяти — питання» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гетманцев про видатки на мобілізацію: «Величезні гроші. Де їх узяти — питання»

Казна та Політика
423
Гетманцев про видатки на мобілізацію: «Величезні гроші. Де їх узяти — питання»
Гетманцев про видатки на мобілізацію: «Величезні гроші. Де їх узяти — питання»
Голова фінкомітету Ради, нардеп від «Слуги Народу» Данило Гетманцев заявив, що після ухвалення законопроєкту про мобілізацію доведеться переглядати держбюджет.
Про це він сказав у інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.
На початку лютого голова бюджетного комітету Роксолана Підласа припустила, що для мобілізації до 500 тис. бійців знадобляться 720 млрд грн.
Коментуючи цю заяву, Гетманцев сказав, що це орієнтовні видатки на проведення мобілізації.
«Тому що нам поки що невідомі остаточні розрахунки по мобілізації. Відповідний законопроєкт ще на розгляді, і ви бачили, що у Верховного Головнокомандувача є публічно озвучені запитання щодо реальних масштабів необхідної мобілізації, які безумовно будуть уточнюватись новим керівництвом ЗСУ. Скільки буде необхідно залучити людей відразу (у перший місяць-два), скільки протягом певного періоду (до кінця року чи далі), скільки усього й у які терміни? Скільки з них отримуватимуть зарплати з „бойовими нарахуваннями“ у частинах на передовій, а скільки мобілізовуватимуть у тилові частини, чи нові частини, які формуватимуться як резерв?» — висловився нардеп.
Водночас він визнав, що це дуже великі гроші.
«Так, це величезні гроші. І де їх узяти — це велике питання… Безперечно, ми чекаємо на фінальні оцінки й пропозиції Мінфіну та Кабміну. Не виключаю, що будуть пропозиції щодо перегляду дохідної частини бюджету», — сказав Гетманцев.
«Тут треба розуміти, що з одного боку, економіка дійсно не має потенціалу для підвищення ставок податків, але з іншого боку, коли йдеться про фінансування армії, а отже, про забезпечення найголовнішої цінності - безпеки життя, — хороших і популярних рішень в уряду не залишається. Є тільки складні», — додав він.

Довідка Finance.ua:

  • 7 лютого Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт № 10 449 про посилення мобілізації. Згідно з документом, усі громадяни від 18 до 60 років повинні мати при собі військово-обліковий документ і пред’являти його на вимогу представника ТЦК, ДПСУ, поліціянта;
  • повноваження територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки розширили на час мобілізації та воєнного стану. Відповідне рішення ухвалив Кабінет міністрів;
  • Київ обіцяє виплатити додаткову одноразову матеріальну допомогу мобілізованим киянам у розмірі 30 тисяч гривень до кінця лютого.

Законопроєкт про мобілізацію: що ухвалили в першому читанні 🧐

За матеріалами:
Espreso.tv
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас