Зеленський підписав закон про Державний аграрний реєстр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеленський підписав закон про Державний аграрний реєстр

Казна та Політика
29
Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 11 063-д «Про Державний аграрний реєстр», який Верховна Рада підтримала 267 голосами 19 вересня 2024 року, повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики.
«Ухвалення закону „Про Державний аграрний реєстр“ сприятиме подальшій цифровізації українського агросектору, що є однією із вимог міжнародних партнерів. Також ДАР має стати єдиним електронним вікном для спілкування агровиробників та органів влади. Завдяки ухваленому закону, у ДАР буде розширено коло тих, хто зможе отримати державну допомогу», — зазначив міністр аграрної політики та продовольства Віталій Коваль.
Відповідно до ухваленого в цілому закону передбачається розширення кола користувачів ДАР. Держпідтримку можуть отримувати не лише виробники сільгосппродукції, а й організації водокористувачів та суб’єкти агропромислового комплексу.
Закон також врегулює правовий статус ДАР та джерела його фінансування. Зокрема, ДАР визначено як комплексну інформаційну систему, що забезпечує збирання, накопичення, інтегрування, зберігання, відображення, обробку даних, зокрема використання реєстрової інформації, надання адміністративних та інших публічних послуг.
Крім того, згідно із законом визначено повноваження власника, адміністратора та технічного адміністратора ДАР, а також об’єкти ДАР та види реєстрової інформації, яка оброблятиметься у ньому; забезпечення можливості формування виписок із ДАР; визначено права та обов’язки користувачів ДАР.
Закон запроваджує обов’язковість використання даних ДАР та/або програмних засобів ведення ДАР за надання держпідтримки, часткових гарантій за кредитними зобов’язаннями суб’єктами малого та середнього бізнесу та при страхуванні сільгосппродукції.
Очікується, що формування окремих підсистем (розділів) реєстру, що забезпечує чинний Державний аграрний реєстр, перетворить його на Державний реєстр виробників сільгосппродукції (фермерський реєстр).
Система також передбачає запровадження моніторингу цільового використання держпідтримки та допомоги, грантів у сільському господарстві з урахуванням позиції міжнародних партнерів.
Закон про ДАР приводить його положення у відповідність до вимог закону «Про публічні електронні реєстри» та забезпечує його взаємодію з іншими інформаційно-комунікаційними системами, електронно-інформаційними ресурсами, кадастрами та системами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас