російський суд заарештував акції Райффайзенбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

російський суд заарештував акції Райффайзенбанку

Фондовий ринок
259
російський суд заарештував акції Райффайзенбанку
російський суд заарештував акції Райффайзенбанку
російський суд виніс попередню постанову, що забороняє відчуження акцій АТ Райффайзенбанк. Австрійська RBI заявляє, що це ускладнює процес продажу російського бізнесу.
Рішення ухвалено в рамках судового розгляду, ініційованого МКАО Расперіа трейдинг лімітед проти австрійського будівельного концерну Strabag SE, його австрійських основних акціонерів і Райффайзенбанку, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на материнську структуру кредитної організації — Raiffeisen Bank International AG (RBI).
У зв’язку з прийняттям забезпечувальних заходів RBI позбавляється можливості позбутися частки в Райффайзенбанку.
«Це ускладнює процес продажу, в рамках якого RBI прагне передати контрольний пакет акцій Райффайзенбанку, і неминуче призведе до подальших затримок (скорочення присутності групи в росії. — Ред.)», — йдеться в повідомленні. RBI домагатиметься скасування рішення суду.
Расперіа також повідомила про арешт судом акцій Райффайзенбанку як забезпечення за позовом компанії.
«Згідно з позовом Расперіа, австрійський банк спільно із засновником Strabag Петером Газельштайнером захопили корпоративний контроль у компанії: не виплачували дивіденди, усунули представників Расперіа від зборів акціонерів і розмили частку Расперіа нижче за блокувальний пакет. Расперія оцінює завдані збитки в суму майже EUR2 млрд, що становить вартість належного їй пакета акцій у Strabag плюс невиплачені дивіденди», — йдеться в повідомленні позивача.
Раніше повідомлялося, що Расперіа трейдинг лімітед (до редоміциляції в рф — Rasperia Trading Ltd) у серпні подала до Арбітражного суду Калінінградської області позов на суму 195 млрд рублів до цілої групи відповідачів. Серед них Strabag SE, Райффайзенбанк, Haselsteiner Familien-Privatstiftung, Ханс Петер Хазельштайнер, Raiffeisen-Holding Niederosterreich-Wien, BLR-Baubeteiligungs GmbH, UNIQA Osterreich Versicherungen AG, UNIQA Erwerb von Beteiligungen GmbH, UNIQA Beteiligungs-Holding GmbH і UNIQA Insurance Group AG. Як третю особу до участі в суперечці залучено Банк росії.
Угода передбачала, що Расперіа продасть російському Райффайзенбанку 27,78% капіталу Strabag SE за EUR1,51 млрд. Після купівлі пакету планувалася передача Райффайзенбанком акцій Strabag його холдинговій компанії — RBI — у вигляді дивідендів. Відмову від угоди австрійська група пояснила тим, що під час контактів з органами влади вона не змогла отримати необхідне схвалення для неї.
У травні цього 2024 року, за кілька днів після оголошення про відмову RBI від угоди, США запровадили санкції проти Расперіа і ще низки залучених до невдалої транзакції структур. Наприкінці червня приклад США наслідував Євросоюз.
3 травня 2024 року стало відомо про те, що австрійська група Raiffeisen Bank International (RBI) почне процедуру виходу з російського ринку в третьому кварталі 2024 року.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас