Рада прийняла закон щодо нарахування пенсій українцям, які працювали за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада прийняла закон щодо нарахування пенсій українцям, які працювали за кордоном

Казна та Політика
657
Рада прийняла закон щодо нарахування пенсій українцям, які працювали за кордоном
Рада прийняла закон щодо нарахування пенсій українцям, які працювали за кордоном
Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9453 про пропорційне обчислення страхового стажу для осіб, які працювали за межами України.
Про це повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики.

У чому проблема

Після широкомасштабного вторгнення рф Україна розірвала дипломатичні відносини з країною-агресором. Контакти та документообіг між державними установами були припинені, а обмін документами, які засвідчують тривалість трудового стажу та суми заробітку — неможливий.

Читайте також: Накопичувальна пенсія в Україні: право на гідну старість

Як наслідок, українці, які переїхали до України з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей, не могли виконати вимогу діючого до сьогодні вимогу закону — підтвердити, що вони не отримують пенсію від пенсійних органів рф, і відповідно, отримати призначення пенсії в Україні.
Крім того, рф і Україна вийшли з Угоди між державами-учасницями СНД про гарантії прав громадян цих країн щодо пенсійного забезпечення. У зв’язку з цим українці, які частину свого професійного життя працювали в рф, білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані, втратили можливість включати періоди такої роботи в свій страховий стаж в Україні. Це, в свою чергу, призводило до зменшення їхніх пенсійних прав, і, відповідно, розмірів пенсії (або взагалі позбавляло права на призначення пенсії).

Що зміниться

Ухвалений законопроєкт № 9453 вирішує ці, і низку інших суттєвих проблем у сфері пенсійного забезпечення.
1. Спрощується механізм відновлення виплати пенсій для кримчан. Скасовано вимогу отримання інформації від Пенсійного фонду рф.

Читайте також: Мінімальна зарплата та пенсія у 2024 році

Відтепер людині, яка переїхала з Криму, достатньо подати заяву, в якій зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримувати в України. Для розрахунку пенсії можна надати трудову книжку або пенсійну справу (якщо вона є на руках). Жодних підтверджень від Пенсійного фонду країни-агресора не потрібно.
2. Для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення.
Тобто людина, після повернення з-за кордону, наприклад з Італії, матиме можливість зарахувати період роботи в цій країні для визначення права на призначення пенсії в Україні в 60, 63 або 65 років. Для цього необхідно буде надати Пенсійному Фонду документ, що підтверджує роботу за межами України.

Читайте також: Пенсії в Німеччині. Чи є це прикладом для України?

«Для визначення розміру пенсії будуть враховуватись лише внески / ЄСВ, сплачені в Україні (т.зв. „пропорційний“ принцип нарахування пенсії). Тобто розмір призначеної пенсії залежатиме від кількості сплачених в Україні страхових внесків (чим більше розмір внесків, — тим більша пенсія) та стажу роботи, який людина напрацювала до 1 січня 2024 року, а час виходу на пенсію враховуватиме роботу як в Україні, так і за кордоном», — пояснили в Мінсоцполітики.
3. До страхового стажу при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота на країну-агресора після 2014 року.
Закон передбачає не зараховувати до страхового стажу з 19 лютого 2014 року періоди військової служби у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових або правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне зайняття посад у незаконних органах влади.

Читайте також: Deutsche Welle: лише 20% українських біженців у Німеччині самі заробляють собі на життя

Нагадаємо, станом на 1 квітня в Україні налічувалось 10,2 млн пенсіонерів. Середній розмір пенсій наразі 5743 грн. 12,06% із загальної кількості пенсіонерів отримують виплати понад 10 000 грн.
За даними ПФУ, найбільші виплати отримають у Києві - 7 848 грн. Друге місце посідає Рівненська область — 7 205 гривень. У першу п’ятірку за розміром пенсії увійшли Донецька (7 017 гривень), Луганська (6 525 гривень) та Дніпропетровська області (6 333 гривні). Найменші пенсії у Тернопільській області — 4 400 гривень; Чернівецькій — 4 598 гривень; Закарпатській — 4 616 гривень.

Довідка Finance.ua:

  • у той час як у березні 2024 року Пенсійний фонд проіндексував пенсії майже 10 мільйонам громадян України, є багато категорій пенсіонерів, у яких виплати не зросли;
  • американці в своїй більшості вважають, що їм потрібно приблизно 1,46 млн доларів (57 млн грн), щоб комфортно вийти на пенсію. Це на 53% більше середньої цифри, яку вони називали в 2020 році.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас