Рада після ухвалення закону про підвищення військового збору прибрала введення його заднім числом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада після ухвалення закону про підвищення військового збору прибрала введення його заднім числом

Казна та Політика
246
Рада після ухвалення закону про підвищення військового збору прибрала введення його заднім числом
Рада після ухвалення закону про підвищення військового збору прибрала введення його заднім числом
Відмова народних депутатів підтримати виправлення № 988 під час ухвалення у четвер закону № 3939-IX (№ 11 416д) про особливості оподаткування в умовах дії воєнного стану означає підвищення військового збору (ВС) з 1,5% до 5% з моменту набуття чинності законом, а не заднім числом з 1 жовтня, як це передбачалося спочатку.
Про це повідомив перший заступник голови профільного парламентського комітету Ярослав Железняк.
«Є один плюс: фактично оподаткування доходів заднім числом не буде для більшості платників. Тобто на папері воно з 1 жовтня, але оскільки закон буде підписано вже вочевидь пізніше, то механізму цього „заднього числа“ фактично немає», — написав він у телеграм-каналі.
Водночас депутат зазначив, що алгоритм дій для податкових агентів у зв’язку з переходом до нової ставки військового збору посеред поточного місяця також містився у виправленні № 988.
«Юридичні кілочки (їх там кілька десятків), які вбивали, щоб конструкція добре трималася, — усі повипадали», — наголосив Железняк.
За його словами, для платників податків на спрощеній системі оподаткування сплата військового збору все одно запроваджується з 1 жовтня.
Нардеп висловив припущення, що після відхилення правки фінансового комітету № 988 «виникне дуже багато практичних питань щодо реалізації закону». На його думку, закон у такому вигляді підписувати не можна.
Голова комітету Данило Гетманцев розкритикував рішення депутатів відхилити це виправлення. За його словами, у ньому містилася норма щодо можливості зарахування військового збору при розрахунку мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) для платників єдиного податку та звільнення е-резидентів від сплати ЗС.
«Пропоную платникам податків подякувати опозиції, яка під час голосування за ресурсний законопроєкт збила комітетську поправку, що передбачала низку позитивних для платників податків пропозицій, які мали пом’якшити наслідки підвищення військового збору», — написав він у четвер у телеграм-каналі.
Серед інших «збитих» норм він назвав пільги для фізосіб-підприємців (ФОП) з несплати ВС під час перебування на лікарняному або у відпустці, а також у разі реєстрації ФОП на тимчасово окупованих територіях або у зоні бойових дій.
Крім того, не було прийнято норм про відстрочку сплати ВС за перший місяць, в якому закон набув чинності, і про вето на штрафи через несплату ВС за жовтень.
За словами Гетманцева, відхиливши правку № 988, парламентарі також скасували можливість незастосування ставки 5% до доходів, які підлягають річному декларуванню за підсумками 2024 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас