Стало відомо, який буде податок при купівлі землі в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стало відомо, який буде податок при купівлі землі в Україні

Особисті фінанси
2100
В Україні з 1 липня сторони угоди з купівлі земельної ділянки повинні будуть сплатити 5% податку на доходи фізосіб і 1,5% військового збору від зазначеної в договорі вартості ділянки.
Про це повідомляє Міністерство юстиції.
«При укладанні певного виду цивільно-правових угод щодо відчуження земельних ділянок на сторін покладається обов’язок сплати податків», — сказано в повідомленні.
Так, після зняття так званого мораторію на відчуження ділянок сільськогосподарського призначення при посвідченні договору про відчуження такої земельної ділянки необхідно буде сплатити:
  • податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% від ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу;
  • військовий збір у розмірі 1,5%, причому ще до моменту нотаріального посвідчення договору відчуження земельної ділянки.
Базовою розрахунковою величиною для оподаткування буде зазначена в договорі купівлі-продажу ціна, яка не може бути нижчою за оціночну вартість землі, розрахованої уповноваженим органом.
«Законодавчий алгоритм оподаткування земельних операцій передбачає і низку пільг. Скажімо, від оподаткування звільняються власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення та земельних часток (паїв), які були отримані у порядку безоплатної передачі згідно зі статтею 121 ЗК України. Пільгами за певних умов і тільки раз на рік можуть скористатися також особи, які отримали такі ділянки у процесі приватизації», — додали у Мін’юсті.

Довідка Finance.ua:

  • З моменту відкриття ринку землі кожен бажаючий придбати земельну ділянку повинен знати три базові етапи процесу купівлі землі.
  • Міністр аграрної політики Роман Лещенко радить українським громадянам не продавати свою землю, оскільки вона є найбільшим «банківським депозитом» і цінністю.
  • Колишній міністр Кабінету міністрів і один з творців monobank Дмитро Дубілет запустив платформу для продажу сільськогосподарської землі.
Нагадуємо, що про всі зміни щодо ринку землі ми інформуємо в телеграм-каналі Finance_ukr.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас