Уряд ухвалив закон про дистанційну зайнятість: хто може вимагати переведення на віддалену роботу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд ухвалив закон про дистанційну зайнятість: хто може вимагати переведення на віддалену роботу

Особисті фінанси
854
4 лютого Верховна Рада затвердила закон, який регулює дистанційну зайнятість українців. 12 лютого Голова В Р Дмитро Разумков підписав документ, і його передали на підпис Володимиру Зеленському.
Експерти сайту Work.ua відповіли на деякі питання, які можуть виникнути у віддалених працівників або тих, хто хоче перейти на дистанційку.
У чому різниця між віддаленою і надомною роботою:
  • законом Верховна Рада впроваджує поділ дистанційної зайнятості на віддалену роботу, коли співробітник може працювати з будь-якої точки світу, і надомну роботу, коли робочі обов’язки співробітник виконує вдома або в іншому заздалегідь зазначеному приміщенні. При надомній роботі робоче місце фахівця — фіксоване і не може переноситися без узгодження з начальством.
Дистанційка — це обов’язково гнучкий графік:
  • навіть за дистанційної зайнятості надання гнучкого графіка варто обговорювати з начальством. Роботодавцю та працівнику треба домовитися про те, в який час працівник обов’язково повинен бути на зв’язку, час, протягом якого працівник сам визначає періоди роботи (в рамках встановленої тривалості робочого часу), час на відпочинок і приймання їди.
Робочі інструменти видає роботодавець:
  • про те, чиї робочі інструменти використовуються під час праці, роботодавець і працівник домовляються заздалегідь. Роботодавець може забезпечувати працівників всім необхідним обладнанням або відшкодувати витрати на обслуговування власних пристроїв;
  • також співробітник може взяти на себе повну матеріальну відповідальність (це закріплюється в трудовому договорі). При цьому, якщо роботодавець надає обладнання, він зобов’язаний дати працівнику рекомендації по роботі з ним, провести інструктаж.
За новим законом співробітник може звернутися до роботодавця з вимогою перевести його на дистанційний вид зайнятості в разі:
  • необхідності самоізоляції (у період пандемії), в період військових дій, стихійних або техногенних катастроф;
  • вагітності або якщо у людини є дитина до 3 років чи дитина-інвалід;
  • загрози фізичному та психічному здоров’ю, якщо на робочому місці співробітника піддають насильству, дискримінації, сексуальним домаганням (в цьому разі працівникові потрібно довести правдивість заяви).
Якщо організувати роботу дистанційно неможливо або вимоги співробітника не обґрунтовані одним з цих пунктів, роботодавець має право відмовити в дистанційці.

Довідка Finance.ua:

  • Роботодавець не має права в односторонньому порядку зменшувати розмір заробітної плати у зв’язку з переходом працівника на дистанційну (надомну) роботу.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас