5 нюансів гнучкого режиму робочого часу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 нюансів гнучкого режиму робочого часу

Особисті фінанси
697
Гнучкий режим робочого часу завжди традиційно асоціювався з більшою свободою найманих працівників. Проте з настанням пандемії COVID-19 застосування такого графіку стало об’єктивною необхідністю.
Про це повідомляє Державний центр зайнятості
Під гнучким режимом робочого часу розуміється форма організації праці, якою допускається встановлення режиму роботи, що є відмінним від визначеного правилами внутрішнього трудового розпорядку, за умови дотримання встановленої денної, тижневої чи на певний обліковий період (два тижні, місяць тощо) норми тривалості робочого часу.
5 нюансів гнучкого режиму робочого часу:
1). За погодженням між працівником і роботодавцем для працівника може встановлюватись гнучкий режим робочого часу на визначений строк або безстроково — як при прийнятті на роботу, так і згодом. Це може бути фіксований час чи змінний час.
2). Існує специфіка обліку гнучкого режиму робочого часу:
  • фіксований час, протягом якого працівник обов’язково повинен бути присутнім на робочому місці та виконувати свої посадові обов’язки;
  • змінний час, протягом якого працівник на власний розсуд визначає періоди роботи в межах встановленої норми тривалості робочого часу;
  • час перерви для відпочинку і харчування. Працівник частину робочого часу перебуває на території підприємства (установи, організації) з підляганням правилам внутрішнього трудового розпорядку, а іншу — визначає на свій розсуд. За таких умов передбачено лише обов’язок працювати упродовж встановленої кількості робочих годин, наприклад, 8 годин на день, чи в цілому 40 годин на тиждень.
3). Гнучкий режим робочого часу передбачає поширення гарантій щодо часу відпочинку. В умовах ГРРЧ тривалість робочого часу не може перевищувати 12 годин на добу. При цьому максимальна сумарна тривалість робочого часу на добу для жінок з дітьми повинна бути не більше 10 годин.
4). Гнучкий режим робочого часу, як правило, не застосовується на безперервно діючих підприємствах.
5) Відсутність працівника на його робочому місці у фіксований час без поважних причин має вважатися порушенням норм трудової дисципліни.

Довідка Finance.ua:

  • Упродовж 2020 року Державна служба зайнятості працевлаштувала 606 тисяч українців. Станом на 1 січня 2021 року на одне робоче місце претендують 11 безробітних громадян.
  • Під час карантину роботодавці все більше стали використовувати форму дистанційної (віддаленої) роботи. Поширення коронавірусу змусило посадовців ужити заходів щодо вдосконалення законодавства в цій сфері.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші онлайн 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас