5 нюансів дистанційної роботи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 нюансів дистанційної роботи

Особисті фінанси
740
Під час карантину роботодавці все більше стали використовувати форму дистанційної (віддаленої) роботи. Поширення коронавірусу змусило посадовців ужити заходів щодо вдосконалення законодавства в цій сфері.
Про це повідомляє пресслужба Державної служби зайнятості.
Нові положення, що їх ухвалила ВР, дозволили зберегти робочі місця тисячам людей, які могли виконувати свої трудові функції із використанням інформаційно-комунікаційних технологій вдома.
Ключові особливості роботи поза межами приміщення роботодавця:
1. Обов’язковість укладення трудового договору про надомну (дистанційну) роботу в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковим при укладенні трудового договору про дистанційну (надомну) роботу. На час загрози поширення епідемії умова про дистанційну роботу та гнучкий графік може встановлюватися у наказі власника без обов’язкового укладення договору у письмовій формі.
2. Рівність дистанційних працівників з працівниками, що виконують роботу в офісах. Виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. При цьому, якщо працівник і роботодавець письмово не домовились про інше, дистанційна робота передбачає оплату праці в повному обсязі та в строки, визначені договором.
3. Особливості обліку робочого часу надомних (дистанційних) працівників. При дистанційній (надомній) роботі працівники розподіляють робочий час на свій розсуд, на них не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо інше не передбачено у трудовому договорі. При цьому загальна тривалість робочого часу не може перевищувати норм, передбачених законодавством.
4. Компенсація деяких витрат дистанційним працівникам. Працівники, які використовують свої інструменти для потреб підприємства, установи, організації, мають право на одержання компенсації за їх зношування (амортизацію). Розмір і порядок виплати цієї компенсації, якщо вони не встановлені в централізованому порядку, визначаються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з працівником.
За погодженням сторін надомнику можуть відшкодовуватись витрати, пов’язані з виконанням для підприємства роботи вдома (електроенергія, вода тощо). Це питання має бути вирішено при укладанні трудового договору.
5. Переважне право окремих категорій осіб виконувати роботу вдома. Таке право надається:
  • жінкам, які мають дітей віком до 15 років;
  • інвалідам і пенсіонерам (незалежно від виду призначеної пенсії);
  • особам, які досягли пенсійного віку, але не одержують пенсію;
  • особам зі зниженою працездатністю, яким у встановленому порядку рекомендована праця в надомних умовах;
  • особам, які здійснюють догляд за інвалідами або членами сім’ї, які хворіють та за станом здоров’я потребують догляду;
  • особам, зайнятим на роботах з сезонним характером виробництва (у міжсезонний період), а також навчаються в очних навчальних закладах;
  • особам, які з об’єктивних причин не можуть бути зайняті безпосередньо на виробництві в цій місцевості (наприклад, в районах і місцевостях, що мають вільні трудові ресурси) (Положення 275).
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас