Раді рекомендують захистити українців від колекторів: що пропонує закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Раді рекомендують захистити українців від колекторів: що пропонує закон

Казна та Політика
1210
Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній раді прийняти законопроект №4241 для захисту українців від колекторів. Документ рекомендують схвалити за основу.
Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.
“Комітет рекомендує прийняти за основу законопроект про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості №4241 і дати доручення комітету доопрацювати зазначений проект закону”, – сказано в повідомленні.
Що пропонує цей закон:
  • у документі прописане створення публічного Реєстру колекторських компаній. Його буде вести Національний банк. У ньому повинні будуть зареєструватися всі колекторські компанії;
  • Нацбанк буде здійснювати нагляд за колекторами і їх поведінкою щодо боржників. Він також розглядатиме звернення громадян;
  • банки й фінансові компанії повинні будуть повідомляти клієнтів про залучення колекторів у разі прострочення платежів. Це повинно відбуватися ще на етапі підписання договору про надання кредитних коштів;

Що робити, якщо дошкуляють колектори? 😱

  • кредитора хочуть зобов’язати публікувати інформацію про колекторську компанію на своєму сайті.
Документ також встановлює перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг і встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк готує певні вимоги до колекторів. Зокрема, представлятися і не дзвонити особам, не причетним до боргу.
  • SMS з погрозами, цілодобові дзвінки, шантаж. Інструменти «вибивання боргів» в Україні сьогодні нагадують похмуре Середньовіччя. Таку думку висловила перший заступник голови Національного банку Катерина Рожкова.
  • Якщо вам надходять дзвінки чи листи стосовно кредиту, який ви не брали та за яким не виступали поручителем, можна говорити про порушення Закону України «Про захист персональних даних».
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас