Яку гарантовану суму відшкодування вкладів хотіли б отримувати українці (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яку гарантовану суму відшкодування вкладів хотіли б отримувати українці (опитування)

Кредит&Депозит
2371
У 1998 році для захисту прав вкладників українських банків було створено Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО). З того часу гарантовану суму було підвищено у 400 разів – з 500 грн до нинішніх 200 000 грн.
Що це означає: у разі ліквідації банку, який “зник”, Фонд гарантування відшкодовує вкладнику суму, що не перевищує гарантовану – 200 000 грн. При цьому гарантіями Фонду покриваються вклади фізосіб та ФОПів не лише в національній, а й в іноземних валютах. Валютні вклади відшкодовуються у гривні в межах гарантованої суми.
До слова, гарантована сума відшкодування за депозитами у країнах ЄС нині становить 100 000 євро. І хоча для України ця цифра поки що є недосяжною мрією, все ж розмови про підвищення гарантій не замовкають протягом декількох років. Зокрема, у Мінфіні, згідно зі стратегією дій міністерства до 2023 року, планують підвищити гарантовану суму відшкодування для депозитів аж до 800 000 гривень.
А яку гарантовану суму хотіли б бачити самі українці? Про це ми запитали у своїх читачів, і отримали такі результати:
  • значна більшість воліла б збільшити суму відшкодування від ФГВФО. 17% опитаних розповіли, що їх би влаштувало підвищення на 100 000 гривень — до 300 000 гривень;
  • 71% розраховують на гарантовану суму у понад 300 000 гривень;
  • ще 12% влаштовує та сума, що є нині.
Що роблять для підвищення? Поки все залишається на рівні законодавчих ініціатив. Метою одної із них є повернення коштів вкладникам 200+. Нею ж пропонують змусити акціонерів, пов’язаних з банком осіб і керівників банків відшкодувати заподіяні збитки.
Також раніше Фонд розробляв законопроєкт щодо поетапного збільшення до 2027 року суми гарантованого відшкодування до 100 тис. євро в гривневому еквіваленті.
Що цьому заважає? За словами директорки-розпоряниці Фонду Світлани Рекрут, для того, щоб підвищити гарантовану суму відшкодування вкладів, ФГВФО має виконати два основні завдання:
  • по-перше, реструктуризувати борг Фонду перед Міністерством фінансів, тому що для підвищення суми гарантування треба мати відповідні фінансові ресурси;
  • по-друге, створити надміцну банківську систему, аби за гарантованими виплатами зверталися мінімум людей.
Нагадаємо, ФГВФО розвіяв міфи щодо гарантування вкладів. Фонд продовжує виплачувати гроші вкладникам тих банків, ліквідація яких ще не закінчилася. За роки існування Фонд уже виплатив вкладникам неплатоспроможних банків гарантоване державою відшкодування на загальну суму понад 94 млрд грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас