У ФГВФО повідомили, як планують розв'язати проблему з вкладниками 200+ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ФГВФО повідомили, як планують розв'язати проблему з вкладниками 200+

Кредит&Депозит
4007
Фонд гарантування вкладів розробив низку законодавчих ініціатив, мета яких – повернути кошти вкладникам 200+ та змусити акціонерів, пов’язаних з банком осіб і керівників банків відшкодувати заподіяні збитки.
Про це йдеться на сайті Фонду гарантування вкладів.
ФГВФО розробив проект змін до Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», які надають Фонду низку ефективних інструментів, що мають суттєво підвищити шанси на повернення активів та відшкодування збитків, заподіяних пов’язаними особами.
Що пропонують:
  • Продовжити ліквідацію банку до того часу, поки всі його активи не будуть продані, а кошти спрямовані на розрахунки з кредиторами.
  • Якщо після продажу активів залишились непогашеними вимоги кредиторів (у тому числі 200+) – Фонд фіксує збитки та вживає заходів щодо стягнення шкоди з колишніх власників, пов’язаних з банком осіб і керівників банку – після його вилучення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Банкрутство фізосіб в Україні

  • Проект визначає можливість позасудового досягнення домовленостей з пов’язаними особами щодо відшкодування ними збитків.
  • Передбачено механізм відступлення прав вимоги, укладення мирової угоди, у тому числі зменшення обсягу позовних вимог, із затвердженням такої мирової угоди судом, відмови від звернення до суду у визначених Фондом випадках.
  • Кошти, стягнуті з пов’язаних осіб уже після ліквідації банку, спрямовуватимуться на задоволення вимог кредиторів у тій черговості, що визначена чинним законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».
  • Акціонери, пов’язані з банком особи відповідатимуть за збитки усім своїм майном.

Довідка Finance.ua

  • Станом на 1 вересня 2019 року в Україні 76 діючих банків, із них 36 з іноземним капіталом, в тому числі – 24 зі 100% іноземним капіталом.
  • Кредиторам неплатоспроможних банків в Україні за підсумками серпня виплатили 346,74 млн грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас