Україна відстає від світу: мінімальна зарплата слабо співвідноситься з середньою - Марченко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна відстає від світу: мінімальна зарплата слабо співвідноситься з середньою - Марченко

Казна та Політика
3110
Співвідношення мінімальної та середньої заробітної плати в Україні в 2021 році зросте з нинішніх 45% до 48%. При цьому залишиться помітно меншим, ніж “в інших країнах світу”. Крім того, мінімалка не досягне рівня “критичної зарплати” для бізнесу.
Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв’ю The Page.
У якості прикладу він навів Польщу, де співвідношення становить 55%, і Туреччину з 72%.
“В інших країнах світу цей показник також більше 50%. Тобто тут питання дискусії, справедливого співвідношення між мінімальною заробітною платою і середньою заробітною платою”, – сказав Марченко.
Міністр додав, що з 1 січня мінімалка складе 6000 гривень – тобто буде на рівні зарплати для низькокваліфікованих професій.
“6 тис. гривень не є критичною заробітною платою, не є навіть середньою заробітною платою. Те, що ви називаєте податковим навантаженням на бізнес, я називаю тіньовим рівнем економіки, з якої не сплачено податки” , – резюмував Марченко.

Отримати гроші до зарплати 👛

Нагадаємо, зростання мінімалки в 2021 році буде коштувати Україні десятки мільярдів гривень. Підвищення пройде в два етапи:
  • з 1 січня 2021 року – до 6000 гривень.
  • з 1 липня 2021 року – до 6500 гривень.
Зараз мінімальна зарплата в Україні встановлена на рівні 5000 гривень. Останнє підвищення мінімалки відбулося з 1 вересня.

Довідка Finance.ua:

  • Підвищення мінімальної заробітної плати в Україні до рівня в 6500 гривень можуть відкласти до грудня наступного року. З подібною ініціативою виступає голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп від “Слуги народу” Данило Гетманцев.
  • Результати моніторингу свідчать, що понад чверть всього населення України перебуває за межею бідності.
  • Ініціатива уряду України щодо збільшення мінімальної заробітної плати у 2021 році може призвести до збільшення бюджетного дефіциту до більш ніж 6,0% від ВВП. Крім того, підвищення мінімальної зарплати призведе до зростання загальних потреб у фінансуванні до більш ніж 13% від ВВП. Про це йдеться в прогнозі Світового банку.
За матеріалами:
The page
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас