Що в Мінсоцполітики хочуть запропонувати українцям, які повернулися з-за кордону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що в Мінсоцполітики хочуть запропонувати українцям, які повернулися з-за кордону

Казна та Політика
1585
В Україну повернулися від 500 тисяч до 2 мільйонів громадян, які до пандемії працювали за кордоном.
Про це розповіла міністр соціальної політики України Марина Лазебна в інтерв’ю “Лівому берегу”.
“Мені дуже подобається теза президента “залишайся в Україні”. Але для того, щоб люди залишилися (за різними даними, із заробітків повернулися від 500 тисяч до 2 мільйонів осіб), треба створити їм відповідні умови”, – сказала міністр.
Вона зазначила, що поки що в системі соціальної допомоги сплеску звернень не відзначено. Однак згодом ці люди можуть масово звертатися до центрів зайнятості, в яких не тільки оформляють виплати, а й шукають роботу.
“Це цікава статистика: хто приїхав, з якими навичками.., чим їм може допомогти держава. Минулого тижня я розмовляла зі Світовим банком, вони подали мені хорошу ідею – зробити наскрізний моніторинг людей, які зараз є на ринку праці через центри зайнятості та органи соціального захисту. Ми розробляємо відповідну таблицю, такий моніторинг з точки зору соціальних потреб цих людей і що ми можемо їм запропонувати на нашому ринку праці”, – пояснила міністр.
Лазебна каже, що в системі соціального забезпечення обов’язково відіб’ються навантаження безробітних і тих, хто буде паралельно і в системі зайнятості, і в системі соціальної допомоги.
“Мені дуже подобається німецький досвід, він називається mini jobs. Цю програму було впроваджено під час криза і вона дала можливість тимчасових заробітків. Вона передбачала заробітну плату 450 євро, але тимчасову, гнучку зайнятість з мінімальним терміном трудових договорів. І це мені подобається. Треба робити такі ліберальні кроки на ринку праці – дати цим людям заробити. Але, звісно, 450 євро зарплати ми запропонувати не можемо”, – зазначає міністр.
Але вона схиляється до того, що це буде більше, ніж мінімальна зарплата, яка становить 4700 грн.
“Я б хотіла, щоб ми разом з регіональною владою розробляли mini jobs для цих людей, які будуть в системі допомоги малозабезпеченим сім’ям”, – ділиться Лазебна.
Міністр вважає, що середня зарплата по країні має бути такою, яка є – 12 500 грн.
“На таку зарплату можна погоджуватися і працювати. Хоча це питання дискусійне. Ви ж знаєте: держава може регулювати тільки мінімальний стандарт і мінімальну зарплату. Ми не можемо диктувати роботодавцям рівень оплати праці. Це регулюється колективними договорами. Але ми контролюємо, щоб це була легальна заробітна плата”, – сказала Лазебна.

Довідка Finance.ua:

  • Цього року через пандемію коронавірусу в світі чекають скорочення грошових переказів з-за кордону від наших заробітчан, за різними оцінками, на рівні 20-30%, а це мінус $2,5-4 млрд. При цьому реальні цифри можуть бути ще більшими, кажуть банкіри.
  • Раніше президент Володимир Зеленський закликав уряд розробити механізм, який дозволить усім заробітчанам залишитися працювати в Україні після закінчення карантину.
  • Пізніше уряд розпочав реалізацію плану зі створення умов для підвищення зайнятості населення, спрямованого на подолання безробіття, що виникло внаслідок пандемії. Йдеться про створення 500 тисяч вакансій у десяти сферах.
  • Володимир Зеленський також заявляв, що Україна не блокуватиме виїзд заробітчан за кордон за умови надання країною-замовником контракту на роботу хоча б на три місяці.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати

За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас