Яку надбавку до пенсії можна отримати за понаднормовий стаж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яку надбавку до пенсії можна отримати за понаднормовий стаж

Особисті фінанси
54770
Якщо громадянин при виході на пенсію має понаднормовий стаж, він може отримати надбавку до пенсії.
Про це сказано в статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.
Якщо ви маєте страховий стаж, то за кожен додатковий рік:
  • для чоловіків (35 років),
  • для жінок (понад 30 років) пенсія за віком збільшується на 1%.
Нараховується надбавка від розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 закону, але при цьому сума має бути не більше ніж на 1% від мінімального розміру пенсії за віком.
Якщо страховий стаж меншої тривалості, ніж передбачено – мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється у розмірі, пропорційному до наявного страхового стажу, виходячи з прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.
Підвищення розміру пенсії за віком у разі відстрочки часу її призначення:
  • тим, хто набув право на пенсію за віком, але після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати і отримувати пенсію з більш пізнього віку, пенсія за віком призначається з урахуванням страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії з підвищенням розміру пенсії за віком:
  • на 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку у разі відстрочення виходу на пенсію на строк до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку у разі відстрочення виходу на пенсію на строк понад 60 місяців.

Довідка Finance.ua:

  • Міністерство соціальної політики України повідомило, що пенсії і державна соціальна допомога на період карантину, введеного владою в рамках заходів з протидії коронавірусу, будуть змінені автоматично.
  • Кабмін схвалив постанову “Питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році “.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас