НБУ назвав причини зміни курсу долара за останній місяць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ назвав причини зміни курсу долара за останній місяць

Валюта
931
НБУ назвав причини зміни курсу долара за останній місяць
НБУ назвав причини зміни курсу долара за останній місяць, Фото: Shutterstock
Ситуація на валютному ринку у листопаді 2023 року залишалася контрольованою. Національний банк України й надалі балансував валютний ринок, компенсуючи структурний дефіцит валюти.
Про це свідчить Макроекономічний та монетарний огляд НБУ (грудень 2023 року), передає РБК-Україна.
Як зазначається в огляді, НБУ давав змогу обмінному курсу рухатися як у бік зміцнення, так і послаблення під впливом зміни співвідношення попиту та пропозиції.
НБУ назвав причини зміни курсу долара за останній місяць

Актуальна інформація про курси валют в Україні 💸

За підсумками листопада офіційний курс гривні до долара практично не змінився порівняно з жовтнем, проте в середньому незначно зміцнився внаслідок:
  • вгамування занепокоєння бізнесу та населення та їх пристосування до нового режиму керованої гнучкості;
  • сезонного продажу валюти для сплати податків;
  • послаблення спекулятивних мотивів через невизначеність щодо майбутньої курсової динаміки;
  • порівняно стійкої ситуації з експортом (завдяки значним поставкам зернових альтернативним морським шляхом) попри блокаду кордонів та зменшення імпорту.
«Під впливом цих чинників зменшилися й обсяги інтервенцій НБУ, хоча вони й залишалися значними, відображаючи потребу в задоволенні структурного дефіциту валюти. НБУ і надалі залишатиметься вагомим гравцем на валютному ринку», — йдеться в огляді.

Довідка Finance.ua:

  • середній курс продажу готівкового долара в Україні у жовтні 2023 року знизився на 0,9% до 37,69 гривні. Долар дешевшає другий місяць поспіль. Порівняно з груднем 2022 року курс знизився на 6,2%;
  • член ради НБУ Василь Фурман заявляв, що ситуація на валютному ринку стабільна і контрольована, підстав для суттєвої зміни курсу нині немає. Офіційний курс коливається в обидва боки, реагуючи на зміни на валютному ринку;
  • гривневі надходження до бюджету від конвертації іноземної допомоги могли б бути на 1,25 млрд грн більшими, якби офіційний курс долара залишався фіксованим, на рівні 36,5686 грн.
Finance.ua запускає безкоштовну валютну розсилку для тих, хто стежить за валютним ринком, та хоче розуміти й аналізувати пов’язані з валютним курсом події. Отримуйте щопонеділка найважливіші оновлення за тиждень у світі валют, ексклюзивні фінансові поради та прогнози по курсах на прийдешній тиждень безпосередньо на вашу поштову скриньку!
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас