Член ради НБУ прокоментував ситуацію на валютному ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Член ради НБУ прокоментував ситуацію на валютному ринку

Валюта
1202
Член ради НБУ прокоментував ситуацію на валютному ринку
Член ради НБУ прокоментував ситуацію на валютному ринку
Ситуація на валютному ринку стабільна і контрольована, підстав для суттєвої зміни курсу нині немає.
У цьому на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ запевнив член ради НБУ Василь Фурман.
Він нагадав, що з 1 жовтня НБУ змінив валютно-курсову політику, перейшовши від фіксованого курсоутворення до режиму керованої гнучкості.

Читайте також: Ще одне послаблення валютних обмежень. Як відреагував ринок

«І ми бачимо, що ринок пристосувався до нових умов. У листопаді відбулося навіть певне поліпшення ситуації на валютному ринку порівняно з вереснем, до моменту набрання чинності рішенням про зміну курсового режиму. Наприклад, обсяг угод між банками, без участі НБУ, порівняно з вереснем збільшився втричі - до майже 90 млн дол. на день. Натомість середньоденний чистий продаж валюти Нацбанком зменшився до 111 млн дол. порівняно зі 128 млн дол. у вересні», — сказав Фурман.
Він констатував, що офіційний курс коливається в обидва боки, реагуючи на зміни на валютному ринку.
Стабільною, за словами члена ради НБУ, є й ситуація в готівковому сегменті. З початку листопада гривня зміцнилася майже на 1%, а різниця між офіційним та готівковим курсом скоротилася до 3%.

Читайте також: Коли та навіщо націоналізували банки в Україні

«Тому загалом ситуація на валютному ринку є стабільною та контрольованою, підстав для різких коливань наразі немає», — переконаний економіст.
Він спрогнозував, що попри теперішню невизначеність із надходженням наступного року міжнародної фінансової допомоги, рівень золотовалютних резервів України й надалі залишатиметься високим. Отже, Національний банк матиме ресурс для унеможливлення значних курсових коливань.

Актуальна інформація про курси валют в Україні 💸

Також позитивно впливатимуть на ситуацію на валютному ринку низький рівень інфляції (вона хоч і пришвидшиться порівняно з нинішніми показниками, однак не перевищить 10% у річному вимірі), подальше економічне зростання (за прогнозами, на рівні 4% за підсумками 2024-го) і стабільність банківської системи.
«Поміж основних ризиків — загострення ситуації на фронті та різке зменшення обсягів фінансової допомоги від міжнародних партнерів», — попередив Фурман.
Finance.ua запускає безкоштовну валютну розсилку для тих, хто слідкує за валютним ринком, та хоче розуміти й аналізувати пов’язані з валютним курсом події. Отримуйте щопонеділка найважливіші оновлення за тиждень у світі валют, ексклюзивні фінансові поради та прогнози по курсах на прийдешній тиждень безпосередньо на вашу поштову скриньку!
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас