Лише третина українців ніколи не перепрацьовують — дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лише третина українців ніколи не перепрацьовують — дослідження

Особисті фінанси
335
Лише третина українців ніколи не перепрацьовують — дослідження
Лише третина українців ніколи не перепрацьовують — дослідження
Тільки 28% українців ніколи або практично ніколи не працювали понаднормово. 68% заявили, що працюють понаднормово (13% - постійно, 24% - часто, 31% - інколи).
Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного Центром Разумкова.

Проблеми ринку праці

До основних проблем, які існують наразі на ринку праці України громадяни, що приймали участь в дослідженні, відносять — мобілізацію працівників — 73%, дефіцит кадрів — 53%, відтік кваліфікованих кадрів за кордон — 48%, тінізацію економічних відносин — 26% та диспропорції у зарплатних очікуваннями кандидатів та фінансовими можливостями бізнесу — 22%. 19% повідомили про неготовність рекрутерів і роботодавців до співпраці з кандидатами, старшими 40 років.

Кредит до зарплати 👛

Нові правила мобілізації суттєво вплинули на всі сектори ринку праці в Україні, але є особливо проблематичними там, де більшість робочої сили традиційно становлять чоловіки.

Умови праці

Тільки 28% працюючих респондентів відповіли, що їм ніколи або практично ніколи не доводиться працювати понаднормово.
Серед тих, хто працює в умовах понаднормованого часу 13% відповіли, що працюють в таких умовах постійно, 24% — відповіли, що понаднормово працюють часто і 31% понаднормово працюють, але це трапляється рідко.
Якщо люди працюють понаднормово, то 26% отримують більшу заробітну плату, адекватну понаднормовій роботі, 29% опитаних респондентів відповіли, що отримують більшу заробітну плату, але не адекватну відпрацьованому часу, і 36,5% респондентів відповіли, що у випадках, коли їм доводиться працювати понаднормово вони взагалі не отримують винагороди за понаднормову роботу.

Вимоги до роботи

Головною вимогою до роботи, для респондентів, які приймали участь в дослідженні, є гідний рівень заробітної плати — на це вказала переважна більшість опитаних — 89%.
Також серед вимог називають бронювання працівників від мобілізації (24%), додаткові соціальні пільги, привілеї, бенефіти (24%), стабільність компаніях та комфортні умова праці (22%), зручність розташування — 16%, кар’єрні перспективи — 14%, страхування життя працівників — 13%, дружня атмосфера в колективі — 11%.
При цьому 53% вказали, що розмір заробітної плати не відповідає трудовим зусиллям, не враховує складність чи важливість праці, 24% вказали на важкість та надмірну інтенсивність роботи.

Дефіцит кадрів

Про дефіцит фахівців усіх кваліфікацій (кваліфікованих та некваліфікованих) повідомили 66% чоловіків та 55% жінок, серед них 30% повідомили про існування суттєвого дефіциту фахівців усіх кваліфікацій, 24% — про дефіцит кваліфікованих фахівців. 32% відповіли, що дефіциту кадрів немає.
Щоб подолати дефіцит кадрів в Україні, 54% відповіли що необхідна перекваліфікація співробітників і перерозподіл обовʼязків у трудовому колективі, 52% — звернули увагу на необхідність поширювати програми залучення молодих фахівців та заохочення повернення до України громадян України, які зараз перебувають за кордоном, 53% вважають що доцільно розвивати програми навчання та адаптації для працівників старшого віку та пристосування робочих місць та умов зайнятості для працівників старшого віку та працівників з інвалідністю. П’ята частина (22%) висловилась за необхідність автоматизації процесів виробництва.
При цьому лише 15% схвалюють залучення жінок на чоловічі професії.

Наміри щодо працевлаштування

71% відповіли, що зараз не планують змінювати свою роботу, 17% мають наміри змінити роботу і 12% не можуть дати однозначну відповідь.
Серед тих хто не працює 60% відповіли, що не планують і не готові в принципі вийти на роботу. Готові до роботи лише 31% непрацюючих респондентів. 78% опитаних респондентів навіть не шукають роботу. У розрізі статі серед непрацюючих готові вийти на роботу 34% чоловіків і 29% жінок. Шукають роботу серед тих хто зараз не працюють лише 16% опитаних. Серед них шукають роботу 20,5% чоловіків і лише 14% жінок.
На питання «З якими проблемами ви стикаєтесь під час пошуку роботи» — 56% відповіли, що головною проблемою є низький рівень заробітної плати за наявними вакансіями, 52% позначили відсутність роботи за фахом і 34% — недостатність навичок та компетентностей, які потрібні роботодавцю.
Якщо звикли відкладати кошти, але хочете зберегти їх від знецінення, один зі способів це зробити — тримати їх у банку на депозиті. А якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua, то можна отримати ще й додатковий бонус. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням:

Отримати більше з депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас