Хто такі «дропи» та як не попастися на гачок шахраїв: поради кіберполіції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто такі «дропи» та як не попастися на гачок шахраїв: поради кіберполіції

Особисті фінанси
707
Шахрай
Шахрай
Зловмисники вигадують різні схеми з відмивання та легалізації коштів, які отримали незаконним шляхом. Досить часто для цього вони використовують так званих дропів, яким обіцяють «легкий заробіток».
Про це пише пресслужба Національної поліції України.
Погодившись заробити, такі люди можуть потрапити під низку статей кримінального кодексу. А це загрожує не лише штрафами, а й цілком реальними термінами ув’язнення.

Хто такі «дропи»

Це особи, які погоджуються надати шахраям доступ до своїх банківських карток і рахунків. За це вони отримують грошову винагороду. Платіжні засоби використовуються як транзитні для проведення переказів на різні суми між іншими рахунками.

Для чого це шахраям

Ця схема використовується шахраями для введення потенційної жертви в оману, а також щоб «заплутати сліди» й ускладнити роботу правоохоронців під час розслідування злочинів.
«Кошти, які проходять через рахунок дропа, можуть бути отримані злочинним шляхом, зокрема — торгівлею наркотиками, людьми, зброєю та ін. Також рахунки дропів часто використовуються для ухилення від сплати податків та переміщення грошей, викрадених з рахунків інших людей», — застерігає кіберполіція.

Є два варіанти використання «дропів»:

  • на постійній основі — він сам переказує отримані кошти куди скажуть, залишаючи собі певний відсоток;
  • «одноразово» — коли людина за одноразову плату передає оформлені на нього банківські картки, включно з пін-кодами і доступом до веб-банкінгу.

Як шахраї шукають «дропів»

Зазвичай шахраї шукають «легку здобич». Це можуть бути ті, хто готовий відгукнутися навіть на сумнівні пропозиції, тому що перебувають у скрутному становищі та прагнуть швидкого заробітку.
Такі пропозиції найчастіше публікують на неперевірених сервісах з пошуку роботи, у соцмережах та месенджерах.

Ігноруйте пропозиції роботи, якщо:

  • в описі вказано необхідність переказувати гроші між рахунками;
  • немає інших вимог до кандидата (освіта, робочі обов’язки і т.д.);
  • заманюють великими доходами при малих зусиллях;
  • не передбачають особистого контакту з роботодавцем, а лише через онлайн-сервіси.

Що робити, якщо став «дропом»

Необхідно звернутись за допомогою до кіберполіції й залишити заяву на сайті у будь-який час доби.
«А якщо ви вже встигли певний час попрацювати „грошовим муллом“, рекомендуємо припинити співпрацю з таким „роботодавцем“, звернутися до кіберполіції, а також до банку, рахунок в якому був мимоволі використаний для відмивання коштів», — пише пресслужба.
У Нацполіції нагадують, що хоча «дропам» обіцяють легкий і швидкий заробіток, однак це — найнижча ланка злочинної схеми, яку правоохоронці викривають в рамках розслідувань однією з перших.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас