«Дорожня» реформа призвела до зростання вартості будівництва доріг на 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Дорожня» реформа призвела до зростання вартості будівництва доріг на 30%

Казна та Політика
218
Після реформи дорожнього будівництва Міністерством інфраструктури та впровадження для розрахунків укрупнених показників вартості (УПВ) дорожнє будівництво подорожчало на 30%. Про це повідомила Голова Державної аудиторської служби України Алла Басалаєва.
За словами Голови Держаудитслужби, започаткована реформа, яку нині реалізує Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури, є неефективною та непрозорою з погляду системи державного фінансового контролю.
«В укрупнених показниках вартості об’єднуються декілька видів робіт, вказується узагальнена назва і визначається загальна сума за обсяг виконаної роботи. Проте не розшифровується, якою технікою вона виконується, яка кількість і якого саме матеріалу використано. Під час проведення перевірок замовники та підрядники не надають підтвердних документів щодо технології фактично виконаних робіт, кількості та вартості застосованих будівельних матеріалів, фактичної кількості працівників і часу їхньої роботи», — розповіла вона.
Крім того, як наголошує Алла Басалаєва, за системи укрупнених показників вартості (УПВ) органи держфінконтролю обмежені у виконанні своїх функцій. Адже під час будівництва озвучується лише загальна сума за виконання роботи.
«На що саме підуть гроші — не деталізується. Адже це віднесено до комерційної таємниці… Водночас „комерційна таємниця“ закриває аудиторам доступ до перевірки будь-яких документів», — зазначає Голова Держаудитслужби.
В Агентстві відновлення не заперечують, що формат укрупнених показників вартості — недосконалий. Тому з ініціативи Держаудитслужби було створено Робочу групу, яка повинна модернізувати, вдосконалити систему УПВ та зробити її прозорою.
Страхування автомобіля: обирайте автоцивілку від найкращих страхових компаній України:

Автоцивілка (ОСЦПВ)

За матеріалами:
Комерсант Український
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас