Банки знизили ставки за депозитами для бізнесу та населення — огляд НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки знизили ставки за депозитами для бізнесу та населення — огляд НБУ

Кредит&Депозит
2098
Банки знизили ставки за депозитами для бізнесу та населення — огляд НБУ
Банки знизили ставки за депозитами для бізнесу та населення — огляд НБУ
Банки знижують ставки за депозитами як для бізнесу, так і для населення. Водночас знижується вартість кредитів для підприємств.
Про це йдеться в Огляді банківського сектору за перший квартал 2024 року, оприлюдненому Національним банком України.

Кредити

Корпоративне кредитування пожвавлюється три квартали поспіль: чистий гривневий кредитний портфель бізнесу зріс на 2,9% за квартал та на 7,2% в річному вимірі. Річні темпи зростання обсягу гривневих позик МСП прискорилися до 15,9%.
Надалі зростає вага кредитування поза межами державних програм підтримки. Частка кредитів в межах програми «Доступні кредити 5−7-9%» в І кварталі скоротилася до третини гривневого працюючого валового портфеля.
Швидкими темпами зростає обсяг чистих роздрібних гривневих кредитів за рахунок карткового кредитування двома банками-лідерами. Іпотечне кредитування пожвавлюється завдяки програмі «єОселя». Частка іпотеки зросла до 12,4% чистого гривневого роздрібного кредитного портфеля.
Якість кредитного портфеля поліпшується: річний показник дефолтів у березні скоротився на 0,3 в. п. порівняно із груднем минулого року, а частка непрацюючих кредитів дещо знизилася в усіх групах банків передусім за рахунок врегулювання боргів роздрібних позичальників.

Депозити

Ставки за новими депозитами бізнесу в І кварталі у відповідь на зміну ключової ставки знизилися на 0,7 в. п. до 9,5% річних.
Водночас український індекс депозитних ставок населення UIRD майже не змінився.
Ставки за гривневими бізнес-кредитами за І квартал знизилися на 1 в. п. до 16,7% річних, за новими кредитами фізичним особам коливалися на рівні близько 27,5% річних.
У Нацбанку нагадали, що з початку року облікову ставку знижували двічі - у березні та квітні, сукупно на 1,5 відсоткового пункта — до 13,5% річних.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту 💰

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас