1% найбагатших людей у світі заможніші, ніж 95% людства — звіт Oxfam — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

1% найбагатших людей у світі заможніші, ніж 95% людства — звіт Oxfam

Світ
169
1% найбагатших людей у світі заможніші, ніж 95% людства — звіт Oxfam
1% найбагатших людей у світі заможніші, ніж 95% людства — звіт Oxfam
У 2024 році 1% найбагатших людей мають більше статків, ніж 95% найбіднішого населення світу разом узяті. А на 3000 заможних сімей припадає 13% світового валового внутрішнього продукту (ВВП).
Про це йдеться в новому звіті від 23 вересня від Всесвітнього руху боротьби з нерівністю Oxfam.
Це визначали напередодні щорічних загальних дебатів ООН за допомогою аналізу даних UBS (швейцарського глобального фінансового холдингу).
Oxfam також звертає увагу, що країни Глобального Півдня, попри те, що там живе 79% населення світу, володіють лише 31% світового багатства.
За даними організації, у всьому світі живуть понад 8 млрд людей, але лише на 3 тисячі сімей припадає 13% ВВП — тобто вони володіють приблизно 14 трильйонами доларів. У 1987 році така ж кількість найбагатших володіла 3% ВВП — тобто за 37 років розрив зріс на 10%.
Найбагатший 1% людей володіє 43% всіх світових фінансових активів.
Станом на 2023 рік близько 46% населення світу — це понад три мільярди людей — житимуть за межею бідності, що становить 6,85 долара США на день.
Наростання концентрації розвивається паралельно з концентрацією корпоративної влади. Дедалі менша кількість фірм домінує на ключових ринках світу, включно з такими галузями як фармацевтика, сільське господарство та технології.
«Останніми роками надбагаті та потужні корпорації використовували свій величезний вплив, щоб підірвати зусилля, спрямовані на розв’язання основних глобальних проблем, таких як боротьба з ухиленням від сплати податків, забезпечення доступності вакцин проти коронавірусу та ліквідацію боргової відповідальності», — прокоментував виконавчий директор Oxfam Амітабх Бехар.
Нагадаємо, зростання фондових ринків минулого року підвищило статки найбагатших людей світу, що збільшило кількість доларових мільйонерів у світі.
Велика Британія, ймовірно, втратить майже кожного шостого доларового мільйонера до 2028 року, водночас їхня кількість зросте в інших країнах, зокрема США.
За матеріалами:
suspilne.media
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас