Закон про мобілізацію звільнив попит на землю — експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закон про мобілізацію звільнив попит на землю — експерт

Аграрний ринок
965
Закон про мобілізацію звільнив попит на землю — експерт
Закон про мобілізацію звільнив попит на землю — експерт
Актив сільськогосподарської землі може як завгодно довго генерувати додану вартість. Це може бути 5, 10, 15, 20 або навіть 100 років.
Саме з цієї фрази майже одразу розпочав свій виступ комерційний директор «Твоє Коло» Єгор Лісничий на AgroInvestDay, який цими днями відбувся в Києві.
Зокрема, фахівець зазначив, що земля — дуже обмежений актив з високим потенціалом зростання вартості. Окрім того, вона є низькоризиковою, й останні роки це доказали, бо фізично знищити цей актив практично неможливо.
«Якщо ви розглядаєте і порівнюєте з активами класичної нерухомості, наприклад, у квартирах, у вас не буде присутня, як амортизація, так і додаткові ризики, яких немає в форматі інвестування в сільськогосподарську землю. 99% - пасивна інвестиція», — сказав Лісничий.
Окремо експерт розповів й про загальну ситуацію з сільськогосподарською землею.
Він наголосив на тому, що менше ніж 1,5% знаходяться в обігу, тобто не всі власники землі хочуть її продати. Утім, дійсно є ті, хто потребують грошей, тому вони продають цю землю. Більша частина людей, або чекають збільшення вартості, або їм достатня оренда, яку вони отримують на тому рівні, яка вона є.
«Якщо подивитися на ціни, то у нас точно є цифри — від 2 600 до 2 900 доларів за гектар, і потрібно врахувати, що за цей час ще відбулася й девальвація. Курс змінився. Зараз ми працюємо, є зростання, але воно хвилеподібне. Якщо бути відвертим і чесним щодо цього закону про мобілізацію, то він звільнив попит. Та є інвестори, які продовжують купувати ділянки у власність. Є методи та непрямого володіння землею, як через інвестиційні сертифікати, так і придбання землі на юридичні особи. Таким чином інвестори відходять від цих ризиків, які вони собі малюють. Тобто, ринок рухається, угоди є, зростання вартості є, оренду всі інвестори отримали, є позитив», — зауважив Лісничий.
Також комерційний директор «Твоє Коло» під час виступу описав сучасного інвестора в землю. Більше частина цих людей — працівники, які наразі перебувають у Києві. Їхній достаток менше за 10 тис. доларів. Загалом, понад 40% інвесторів, які заходять і купують землю вперше, потім докуповують. Так само відбувається з юридичними особами: вони починають з невеличкого об’єму, потім докуповують.
Лісничий також додав, що для «Твоє Коло» дуже важливо розуміти, що той актив, який вони знайшли, допомогли інвестору придбати, має потенціал зростання.
«Якщо про землю у власність, то тут поріг входу 5 тис. доларів, прогнозована капіталізація 20% річних, а період, на який заходять інвестори, становить 4−6 років мінімум. Гарантована дохідність — 6% річних в гривні, це після сплати податків інвестор отримує ці гроші напряму на свій рахунок», — розповів він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас