З початку війни закрилась майже чверть всіх відділень банків: у чому причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З початку війни закрилась майже чверть всіх відділень банків: у чому причини

Фондовий ринок
293
З початку війни закрилась майже чверть всіх відділень банків: у чому причини
З початку війни закрилась майже чверть всіх відділень банків: у чому причини
Станом на 1 квітня 2024 року в Україні нараховувалось 5 108 банківських відділень. У першому кварталі мережа банківських відділень скоротилась на 30 установ.
Про це написав голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев з посиланням на дані Національного банку України.
«Невпинний тренд на скорочення банківської мережі продовжується. З початку війни закрилась майже чверть всіх відділень. Причини різні, але зараз їх умовно можна розбити на 3 групи», — заявив Гетманцев.

Чому банки закривають відділення:

  • війна (втрата контролю за частиною українських регіонів і безпекові питання);
  • виведення банків з ринку;
  • технології й оптимізація бізнес-процесів (розвиток фінтеху, нео-банків, інтернет-банкінгу, віддаленої верифікації, впровадження технологій на основі штучного інтелекту тощо).

У кого найбільше відділень

45% всіх відділень припадає на два держбанки:
  • ПриватБанк — 1127 відділення;
  • Ощадбанк — 1181 відділення.
Серед недержавних банків найбільшу мережу мали:
  • Укрсиббанк — 223 відділення;
  • ПУМБ — 222 відділення.
5 банків із 63 працює без структурних підрозділів.
Графік: Данило Гетманцев
Графік: Данило Гетманцев

Які банки закрили найбільше відділень

Найбільшими темпами скорочували свою мережу КредіАгріколь, який за квартал закрив 12 структурних підрозділів або майже кожне десяте відділення. В лідерах по скороченню також Полтава банк (9 відділень) та ПриватБанк (5).

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк і Міністерство цифрової трансформації України запустили спільний проєкт, який значно спростить обмін документами між банками, їхніми клієнтами та держателями державних реєстрів;
  • чистий прибуток після оподаткування платоспроможних українських банків у січні-лютому 2024 року склав 25,897 млрд гривень, що на 21% більше, ніж у січні-лютому минулого року;
  • 11 вересня 2019 року в Україні з’явився ще один віртуальний, створений за кшталт вже досить популярного в нашій країні monobank, банк — sportbank. Але вже 17 квітня 2024 року, через 5 неповних років після його створення, стало відомо, що sportbank протягом найближчого місяця припинить своє існування.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту 💰

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас