ЄЦБ вперше з 2019 року знизив облікові ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ вперше з 2019 року знизив облікові ставки

Фондовий ринок
835
ЄЦБ вперше з 2019 року знизив облікові ставки
ЄЦБ вперше з 2019 року знизив облікові ставки
ЄЦБ знизив свої ключові процентні ставки на 25 б.п. у червні, як і очікувалося, знизивши основну ставку за операціями рефінансування до 4,25%, а ставку за депозитними операціями до 3,75%.
Про це йдеться у пресрелізі.
Однак політики відзначили, що ціновий тиск залишається сильним, а інфляція, ймовірно, залишатиметься вищою за цільовий показник до кінця наступного року. Процентні ставки залишатимуться достатньо обмежувальними доти, доки це буде необхідно для забезпечення повернення інфляції до 2%.
«Виходячи з оновленої оцінки інфляційного прогнозу, динаміки базової інфляції та сили трансмісії монетарної політики, зараз доречно пом’якшити ступінь обмеження монетарної політики після дев’яти місяців утримання ставок на незмінному рівні», — йдеться в заяві Ради керуючих ЄЦБ.
В оновлених макроекономічних прогнозах, які будуть ретельно проаналізовані інвесторами, співробітники ЄЦБ підвищили середньорічний прогноз базової інфляції на 2024 рік до 2,5% з 2,3% раніше.
Він також підвищив прогноз на 2025 рік до 2,2% з 2%. Прогноз на 2026 рік залишився на рівні 1,9%.
На червневому засіданні грошові ринки повністю врахували зниження ставки на 25 базисних пунктів. Це перше зниження з вересня 2019 року, коли депозитна ставка була від'ємною.
Цього року ринки повністю врахували лише одне подальше зниження ставки, але економісти, опитані Reuters минулого тижня, прогнозують ще два зниження протягом цього періоду.
Хоча ЄЦБ почав підвищувати відсоткові ставки пізніше, червневе зниження випередило б Федеральну резервну систему США в її марші на зниження, оскільки найбільший центральний банк світу залишається стримуваним рівнем інфляції в США. Тим не менш, на своїй останній прес-конференції Лагард заявила, що чиновники ЄЦБ «залежать від даних, а не від ФРС».
Канада в середу стала першою країною G7, яка знизила процентні ставки в поточному циклі, в той час як центральні банки Швеції та Швейцарії вже оголосили про зниження ставок в цьому році.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас