Як оформити тимчасовий захист в Ірландії в 2024 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як оформити тимчасовий захист в Ірландії в 2024 році

Особисті фінанси
454
Як оформити тимчасовий захист в Ірландії в 2024 році
Як оформити тимчасовий захист в Ірландії в 2024 році
Доїхати до Ірландії можна з однієї з країн ЄС на повітряному або наземному транспорті, а також на поромі.
Про це пише visitukraine.today.
Найпростіший шлях для українців — приїхати до Польщі, Угорщини або Словаччини, а далі на прямому авіарейсі Ryanair дістатися до Дубліну. Вартість квитка стартує від 299 злотих (2 790 гривень). Тоді як квиток на автобус від Варшави до Дубліна коштує від 4 тисяч гривень.
Дістатися Ірландії також можливо паромом з Франції, який коштує 72 євро (2 960 гривен).

Правила в’їзду

З 25 лютого 2022 року Ірландія повністю скасувала візові вимоги для всіх громадян України, тому оформлювати окремий дозвіл перед подорожжю не потрібно.
Головним документом для приїзду українців в Ірландію, про який говориться на урядоваму сайті Ірландії, є біометричний закордонний паспорт громадянина України.
При цьому українські біженці в Ірландії, які мають мету перебування у країні більше 90 днів, повинні податися на статус тимчасового захисту.
Як отримати тимчасовий захист в Ірландії
Статус тимчасового захисту в Ірландії, який надає право проживати, працювати та навчатись в країні, діє до 4 березня 2025 року, як і в більшості інших країнах Європи.
Хто може отримати:
Отримати статус захисту в Ірландії можна по прибуттю на територію цієї країни, подавши відповідну заяву. Захист поширюється на наступні категорії людей:
а) громадяни України, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року;
б) громадяни третьої країни (крім України) або особи без громадянства, які мають намір скористатися міжнародним захистом (наприклад: статус біженця) або мали еквівалентний статус національного захисту в Україні і проживали там до 24 лютого 2022 року;
в) члени сімей осіб, на яких поширюються умови в пункті а) і пункті б), якщо така сім’я проживала в Україні до 24 лютого.
Членами сім’ї вважаються чоловік/дружина, неодружені неповнолітні діти будь-якого з них та інші близькі родичі, які перебували з ними в складі сім’ї до 24 лютого 2022 року.
Лист-дозвіл від Міністерства юстиції Ірландії про надання тимчасового захисту відповідно до Директиви ЄС, — це все, що потрібно для негайного доступу до державної підтримки в Ірландії.
Усі, хто ще не зареєструвався і не отримав посвідку на проживання в Ірландії (IRP Card), можуть звертатися за електронною адресою Департаменту — tpregistration@justice.ie.

Що він дає

Тимчасовий захист в Ірландії надає доступ до ринку праці, а також доступ до підтримки доходів соціального забезпечення, проживання та іншої державної підтримки.
Якщо подати документи на міжнародний захист, то отримати доступ до роботи буде неможливо до 6 місяців після подання такої заявки.

Де оформити тимчасовий захист

Дозвіл видається безпосередньо в аеропортах Дубліну чи Лімерик. Представник міграційної служби під час паспортного контролю поставить кілька запитань та надасть Вам лист-дозвіл, також відомий, як «жовтий лист», згідно з яким Ви отримаєте право жити в Ірландії протягом 1 року з можливістю продовжити дію статусу.

Довідка Finance.ua:

  • Ірландія надає прихисток понад 110 тисячам втікачів від війни в України. З березня 2022 року країна витратила на соціальні виплати українцям понад 750 млн євро.
  • Майже дві третини цієї суми (481,6 млн євро) українці отримали у формі допомоги шукачам роботи (820 євро на місяць), а ще 81,4 млн євро перераховані через державну пенсійну схему для біженців від 66 років. Допомога на дітей (140 євро на місяць) склала 60,4 млн євро.
  • З 5 червня 2024 року українці без дійсного біометричного паспорта не зможуть в’їхати до Ірландії. При цьому безвізовий в’їзд для україців продовжує діяти, як раніше.
Туристична страховка за кордон за 5 хвилин і поліс у вас на email:

Страхування для виїзду за кордон

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас