ВПО та вимушені мігранти допоможуть подолати кадрову кризу: дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВПО та вимушені мігранти допоможуть подолати кадрову кризу: дослідження

Особисті фінанси
388
ВПО та вимушені мігранти допоможуть подолати кадрову кризу: дослідження
ВПО та вимушені мігранти допоможуть подолати кадрову кризу: дослідження
У дослідженні EasyBusiness йдеться про те, що у жовтні 2023 року 55% роботодавців відчували нестачу кадрів, а вже у квітні 2024-го показник зріс до 74%. Серед причин погіршення ситуації — мобілізація, відтік працездатного населення за кордон, розширення оборонних індустрій та поступове відновлення економіки.
Про це пише work.ua.
Щоб забезпечити стабільне економічне зростання на рівні 7% щорічно, до 2032 року Україні необхідно залучити на ринок праці від 3,1 млн до 4,5 млн осіб нової робочої сили, а за деякими даними — 8,6 млн.

Де брати працівників

Згідно з висновками дослідження, потрібно звернути увагу на людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і мігрантів.
У 2023 році тільки 13−15% людей з інвалідністю в Україні були працевлаштовані, для порівняння — у країнах ЄС 50%. Приблизно 79% українських компаній змогли виконати норматив працевлаштування людей з інвалідністю.
Майже 40% ВПО працездатного віку вже мають роботу або займаються власною справою, ще 14% в активному пошуці свого місця на ринку праці. Проте через відсутність роботи 39% ВПО декілька разів змінювали місце проживання, а 26% з них мають у планах виїхати за кордон.
Вимушені мігранти — це 73% жінки, приблизно 70% мають вищу або незакінчену вищу освіту. З часом дедалі більше мігрантів знаходять роботу в країнах, де вони проживають, що зменшує їхню зацікавленість у поверненні до України.
Рекомендації аналітиків EasyBusiness щодо вирішення кадрової кризи в Україні включають:
  • створення робочих місць для людей з інвалідністю з урахуванням їхніх потреб та зменшення бюрократичних перепон;
  • поліпшення законодавчої бази, яка буде стимулювати працевлаштування ВПО, забезпечення стабільних умов для проживання.
Також необхідно заохочувати повернення мігрантів, проте тут велику роль відіграють безпекові чинники.

Довідка Finance.ua:

  • 74% українських роботодавців відчувають дефіцит кадрів — це на 19% більше, ніж восени 2023 року. Це стимулює компанії пропонувати все більш щедрі пакети стимулів для залучення та утримання кваліфікованих працівників.
  • Проте існують сфери на ринку праці, які не відчувають кадрового голоду під час війни. Так, за словами експерта немає дефіциту кадрів у міжнародних громадських організаціях, які присутні в Україні.
  • У Верховній Раді впевнені, що мобілізація в Україні не є головною причиною безробіття та дефіциту кадрів. Значно більший вплив має переміщення українців. Як тих, хто через війну виїхав за кордон, так і внутрішньо переміщених осіб.
До речі, отримати кілька тисяч гривень за 10−20 хвилин собі на карту цілком реально. Для цього достатньо скористатися сервісом Finance.ua.

Отримати гроші швидко 💸

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас