Україна стала найбільш мілітаризованою країною світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна стала найбільш мілітаризованою країною світу

Світ
657
Україна стала найбільш мілітаризованою країною світу
Україна стала найбільш мілітаризованою країною світу, Фото: svidomi.in.ua
Вперше з 2007 року найбільш мілітаризованою країною світу визнано не Ізраїль. Цьогоріч цей рейтинг очолила Україна.
Про це свідчить Глобальний індекс мілітаризації (GMI) 2023, опублікований Боннським міжнародним центром дослідження конфліктів (BICC).
У Глобальному індексі мілітаризації військовий апарат і громадянське суспільство держави пов’язані один з одним. Аналітики зважують військові витрати країни, кількість військових та озброєння проти її валового внутрішнього продукту (ВВП) та інших цивільних показників.
GMI зазвичай ґрунтується на останніх доступних даних — для поточного опитування це переважно за 2022 рік, тому війна в Газі поки що не відображена в ньому.
Досі Ізраїль був лідером цього рейтингу з 2007 року. Проте цього року перше місце посіла Україна. Натомість росія отримала 10 місце в рейтингу — москва значно збільшила свої військові витрати з 66 мільярдів доларів до трохи менш як 72 мільярдів доларів.
Проте масові втрати людей та матеріалів призвели до низького ступеня мілітаризації.
Загалом топ-10 мілітаризованих країн цього року виглядає так
Україна стала найбільш мілітаризованою країною світу
Зазначається, у світі зросла кількість озброєння. Проте в середньому ступінь мілітаризації знизився, тому що зросла чисельність населення або ВВП багатьох країн.
Водночас дослідники наголошують, що військові витрати в Західній і Центральній Європі зросли на 13 відсотків у 2022 році. Це найбільше зростання з часів закінчення холодної війни.

Довідка Finance.ua:

  • Верховна Рада ухвалила в цілому Державний бюджет на 2024 рік в якому основна стаття видатків — оборона. Згідно з документом, 22,1% або 1,69 трлн грн будуть спрямовані для забезпечення сил безпеки та оборони

Як змінювалися видатки на оборону за роки незалежності України

За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас