У НБУ назвали два чинники стійкості курсу гривні до долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ назвали два чинники стійкості курсу гривні до долара

Валюта
1077
У НБУ назвали два чинники стійкості курсу гривні до долара
У НБУ назвали два чинники стійкості курсу гривні до долара
Ситуація на валютному ринку України після переходу від фіксованого курсу до керованої гнучкості залишається стійкою. На це головним чином впливають два фактори.
Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву, яку зробив Володимир Лепушинський, директор Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ.
«НБУ займає активну позицію щодо збереження стабільності на валютному ринку і курсової стійкості, як ми називаємо, тобто це не стабільний курс», — сказав він.
За його словами, на початку жовтня НБУ перейшов від фіксованого курсу до керованої гнучкості. Зараз курс коливається в залежності від ситуації, яка змінюється, але НБУ ці коливання згладжує. «Коли ситуація на валютному ринку поліпшується, гривня зміцнюється, якщо погіршується — слабшає», — розповів представник НБУ.
Лепушинський назвав чинники, завдяки чому вдалося досягти курсової стійкості. По-перше, НБУ постійно присутній на валютному ринку і продає валюту, маючи для цього достатньо резервів, які перебувають на рекордних позначках завдяки підтримці союзників та програмі з МВФ.

Актуальна інформація про курси валют в Україні 💵

З іншого боку НБУ проводить політику, яка дозволяє гривні бути привабливим засобом для заощаджень: зараз ставки за депозитами вище за поточну та очікувану інфляцію. «Це дає можливість вкладнику не лише зберегти заощадження від знецінення, а і заробити якійсь дохід додатковий. І це утримує кошти в гривні, і відповідно вони не йдуть на валютний ринок, не розхитують ситуацію там», — додав він.
«Наразі ситуація є достатньо стійкою», — сказав він.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк України після переходу до керованої гнучкості курсу гривні до долара готується перейти до поступового пом’якшення валютних обмежень;
  • курсові очікування в Україні погіршуються. Фінансові аналітики, банкіри та населення чекають на долар дорожче за 40 гривень протягом наступних 12 місяців;
  • державний ПриватБанк запустив послугу з приймання валюти на інкасо. Така операція вже місяць доступна у Дніпрі в рамках пілотного проєкту.
Finance.ua запускає безкоштовну валютну розсилку для тих, хто стежить за валютним ринком, та хоче розуміти й аналізувати пов’язані з валютним курсом події. Отримуйте щопонеділка найважливіші оновлення за тиждень у світі валют, ексклюзивні фінансові поради та прогнози по курсах на прийдешній тиждень безпосередньо на вашу поштову скриньку!
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас