У найближчі 3 роки уряд не індексуватиме ні прожитковий мінімум, ні мінімальну зарплату — експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У найближчі 3 роки уряд не індексуватиме ні прожитковий мінімум, ні мінімальну зарплату — експерт

Казна та Політика
637
У найближчі 3 роки уряд не індексуватиме ні прожитковий мінімум, ні мінімальну зарплату — експерт
У найближчі 3 роки уряд не індексуватиме ні прожитковий мінімум, ні мінімальну зарплату — експерт
У Міністерстві соцiальної політики назвали фактичний розмір прожиткового мінімуму. Відтак витрати на харчування становлять понад 3700 грн, на непродовольчі товари — 1196 грн, на комунальні платежі — 1200 грн, а на послуги зв’язку — 67 грн. Тож нині фактичний прожитковий мінімум дорівнює мінімальній заробітній платі.
Про це зазначив експерт «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин в ефірі Українського Радіо.
Він заявив, що «прожитковий мінімум, закладений в держбюджет, далекий від фактичного прожиткового мінімуму в понад два рази». Ба більше, як визначено в бюджетній декларації, у найближчі 3 роки уряд не індексуватиме в бюджеті ні прожитковий мінімум, ні мінімальну зарплату.
Бюджетна декларація на найближчі три роки була прийнята кілька тижнів тому. Це інформація про те, що уряд збирається закладати в держбюджет з 2025 по 2027 рік.
«Там не буде індексуватися ні прожитковий мінімум, ні мінімальна зарплата. Тобто в зв’язку із відсутністю коштів 3 тисячі на прожитковий мінімум та 8 тисяч на мінімалку на найближчі три роки заморожуються. При цьому тільки в 2025 році, згідно з макроекономічним прогнозом, який закладений у бюджетній декларації, очікується інфляція на рівні 10%. Тобто, якщо виходити з цієї логіки, то якщо Мінсоцполітики проведе розрахунок фактичного прожиткового мінімуму хоча б через рік, то вийде, що в нас прожитковий мінімум буде реально вище, ніж мінімальна заробітна плата, що в теорії навіть не може відповідати дійсності. Тобто підніметься на 10% і складатиме близько 9 тисяч», — зазначив експерт.
Він наголосив, що держава повною мірою не забезпечує всі соціально незахищені верстви населення тим обсягом коштів, які необхідні їм для виживання протягом місяця.
«Якщо ми вважаємо, що в нас середня пенсія нижча за фактичний прожитковий мінімум, то ми маємо розуміти, що ці люди перебувають за межею бідності і їх рівень доходу не відповідає прожитковому мінімуму в країні. Ці люди виживають так, як вони можуть виживати, і навряд чи держава в цій ситуації серйозно їм допомагає. Ті всі субсидії та інші виплати на ділі вписуються в той обсяг державного бюджету і в ту величину прожиткового мінімуму, який на сьогодні закладений в бюджеті та становить 3 тисячі гривень», — додав Пендзин.
Експерт пояснив, що коли наші партнери пишуть про необхідність приведення цін і тарифів на енергоносії для населення до ринкового рівня, вони завжди після цього додають абзац, що це має супроводжуватися чіткими адресними дотаціями тим, хто не неспроможний забезпечувати необхідний обсяг генерування коштів для оплати цих послуг. Наші партнери завжди говорять, що кожен має оплачувати, виходячи зі своїх фактичних можливостей.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 👛

За матеріалами:
Українське радіо
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас