У Нацбанку пояснили, завдяки чому Україна зараз має хороші показники в економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку пояснили, завдяки чому Україна зараз має хороші показники в економіці

Казна та Політика
547
У Нацбанку пояснили, завдяки чому Україна зараз має хороші показники в економіці
У Нацбанку пояснили, завдяки чому Україна зараз має хороші показники в економіці
За прогнозами Нацбанку інфляція в Україні становитиме на кінець року 6%, економічне зростання буде на рівні 5%, а золотовалютні резерви надалі щороку зростатимуть до 2025 року. І це все через адаптацію бізнесу і населення до війни.
Так прокоментував в ефірі Українського Радіо ситуацію в економіці економіст, доктор економічних наук, член Ради НБУ Василь Фурман.

Інфляція, економічне зростання, золотовалютні резерви

Нацбанк оновив свій макропрогноз і покращив показники, розповів Василь Фурман.
«За попередніми даними, економічне зростання фіксувалося на рівні 1%, зараз становитиме 5%. Гарні показники щодо інфляції: на початку року це було 26,6%, на кінець року буде менше 6%. Щодо золотовалютних резервів у розмірі 42 мільярдів доларів, то вони зростатимуть і у кінці 2024 року (більше 44 мільярдів доларів), і у 2025 році (45 мільярдів доларів)», — прокоментував Фурман.
Поповнюються золотовалютні резерви завдяки міжнародній фінансовій допомозі. Василь Фурман розповідає, що 45 мільярдів доларів отримує на рахунки Мінфін. Далі їх викуповує Нацбанк, даючи Мінфіну гривню: «Ці долари чи євро перетворюються на золотовалютні резерви. Це забезпечена емісія для нас».
За словами Василя Фурмана, такі хороші показники — через зростання адаптивності бізнесу та населення до війни. Бізнес працює і сплачує податки, які йдуть на фінансування української армії і ВПК. Фіксуються кращі оцінки врожаю. Розширюються альтернативні постачання українського експорту.
Щодо бюджетних видатків, то завдяки м’якій фіскальній політиці покращився споживчий попит, працює ВПК і інші галузі.
«Чим більше ти інвестуєш в економіку, тим більше вона дає можливості заробляти. Одна гривня, інвестована в будівельну галузь, дає можливість заробити 5−7 грн в інших галузях. Якщо створено одне робоче місце, то до нього створюються ще 5 інших робочих місць в інших галузях», — пояснює Фурман.

Депозити

Облікова ставка на початку року становила 25%, що дало можливість зберегти купівельну спроможність української гривні.
«Зростали депозитні ставки в банках та ставки дохідності по облігаціях внутрішньої державної позики. Після зменшення показників щодо інфляції Нацбанк цього року тричі зменшував облікову ставку від 25 до 16%. Прогнозується навіть 15% на кінець року. Таким чином зменшуються і інші ставки, які є в державі. І навпаки. Сьогодні дохідність гривневих фінансових інструментів — це або депозити, або облігації фінансової позики — є набагато вигіднішими, ніж в доларових активах. Гривневі активи зростають краще, ніж доларові», — зауважує економіст.

Фіксований курс

Нацбанк відмовився від політики фіксованого курсу для безготівкових операцій. Сьогодні існує керований курс.
«Для безготівкових операцій курс став ще меншим, ніж був при фіксованому курсі. Все нормально. Нацбанк діє дуже професійно. Ми розуміємо, що таке макростабільність і ціну цієї макростабільності. І як важко інфляцією повертатися до тих цінових показників», — додав член Ради НБУ.
До речі, на депозиті можна заробляти більше, якщо скористатися програмою «Бонус до депозиту» від Finance.ua. Більше про програму і вигоди можна дізнатися за посиланням.

Отримати більше з депозиту 💰

За матеріалами:
Українське радіо
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас