У Нацбанку назвали причини зростання курсу долара останнім часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку назвали причини зростання курсу долара останнім часом

Валюта
1295
У Нацбанку назвали причини зростання курсу долара останнім часом
У Нацбанку назвали причини зростання курсу долара останнім часом
Курс долара останнім часом зростав через збільшення структурного дефіциту на ринку. Національний банк має достатньо резервів, щоб тримати курс в певних межах.
Про це заявив заступник голови НБУ Юрій Гелетій, повідомляється на брифінгу, який транслювався на Youtube.
«Ми моніторимо, контролюємо ситуацію. Ситуація на ринку є контрольованою. У нас є достатній рівень резервів. Курс може коливатися як в сторону ревальвації, так і девальвації. НБУ буде активним гравцем, і ми будемо зважувати структурні дисбаланси», — сказав він.
Як зазначив Гелетій, завдяки відновленню ритмічності міжнародної допомоги уряд отримав можливість використовувати цю валюту і власне в травні збільшив бюджеті видатки, у тому числі активно проводилися авансові платежі із закупівлі окремих груп товарів", — сказав він.
За його словами, також відбулися зміни у пропозиції валюти в травні — закінчився період, коли було накладання двох граничних строків розрахунків за експорт аграрної продукції — 90 та 180 днів.
Також додатковий попит сформувався за рахунок валютної лібералізації НБУ, з розширенням можливостей бізнесу купувати валюту. Водночас цей фактор не мав вирішального значення на формування попиту, додав Гелетій.
«Збільшення попиту на валюту і зменшення пропозиції зумовило послаблення курсу в травні», — сказав він.
Гелетій зазначив, що НБУ залишається активним гравцем на ринку та згладжує дефіцит. Середній показник валютних інтервенцій НБУ у травні зріс до 135 млн доларів на день порівняно з 104 млн доларів у квітні та 80 млн доларів в березні.
Нагадаємо, наприкінці травня офіційний курс неодноразово оновлював історичні максимуми. За місяць курс зріс на 2,1% до 40,50 грн/долар. З початку року курс зріс на 6,6%. НБУ збільшив продаж валюти з резервів у травні до 3,072 млрд доларів (2,283 млрд доларів у квітні).
Курс долара на 14 червня знову оновив максимум — 40,69 грн/доллар.

Довідка Finance.ua:

  • У травні населення купило валюти на 971,5 млн доларів більше, ніж продало, що стало рекордним показником з початку поточного року. Про це йдеться у звітних даних Національного банку. На готівковому валютному ринку в травні чиста купівля валюти населенням перевищила продаж.

Безкоштовна валютна розсилка Finance.ua 🤑

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас