У Мінфіні заявили про наявність плану на випадок припинення допомоги від США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінфіні заявили про наявність плану на випадок припинення допомоги від США

Казна та Політика
734
У Мінфіні заявили про наявність плану на випадок припинення допомоги від США
У Мінфіні заявили про наявність плану на випадок припинення допомоги від США, Фото: president.gov.ua
Міністерство фінансів і Національний банк України оптимістичніше дивляться на ситуацію з поновленням бюджетного фінансування з боку США, ніж це може здатися, однак мають сценарій і на випадок, якщо таке фінансування буде й надалі припинено.
Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко на щорічних зборах Європейської бізнес асоціації в Києві.
«До нього (сценарію припинення фінансування США. — Ред.) ми готові, але я думаю, що до нього не готові інші стейкхолдери та суспільство України. Тому ми вважаємо, що про цей сценарій рано говорити, тому що він може бути неприємним», — зазначив глава Мінфіну.
«На цей рік знаємо, як діяти. На наступний рік ми розуміємо, як діяти. Важливо, щоб у центрі розуміння залишалася стійка взаємодія з МВФ», — сказав, у свою чергу, голова Нацбанку Андрій Пишний.
Коментуючи свої заяви щодо непідтверджених $29 млрд зовнішнього фінансування бюджету 2024 року із запланованих $41 млрд, Марченко зазначив, що вони мають свою цільову аудиторію: партнерам слід доносити, що Україні некомфортно з такою невизначеністю, однак це в жодному разі не є звинуваченням.
«У нас доволі делікатні відносини — цей танець ми танцюємо вже доволі довго: інколи і нас запрошують, інколи і нам доводиться запрошувати. Тому ми ясно розуміємо, що в цій історії важливо не перегнути з комунікаціями, але водночас показати, що це нас турбує», — описав ситуацію глава Мінфіну.
Він додав, що в уряді та Нацбанку відстежують ситуацію і сподіваються на мудрість американського народу та його представників. «Водночас ми вже знаємо про підтримку Адміністрації (Білого дому), вона чітко заявлена й артикульована у відповідних актах законодавства, тому в цьому плані ми більш оптимістично дивимося, ніж здавалося б у меседжах», — наголосив Марченко.
Міністр також повідомив, що у спілкуванні з ЄС Україна заявляє про своє бажання мати більше коштів наступного року з EUR50 млрд програми Ukraine Facility, розрахованої на чотири роки.
Голова Мінфіну додав, що триває також пошук альтернативних джерел: активно відбуваються переговори з урядами Канади, Японії, Норвегії, Південної Кореї.

Держбюджет України на 2024: основні цифри 🧐

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас