У Держпраці пояснили, чи потрібна паперова трудова книжка, якщо вже є електронна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Держпраці пояснили, чи потрібна паперова трудова книжка, якщо вже є електронна

Особисті фінанси
382
З червня 2021 року в Україні запровадили електронну трудову книжку.
Чи потрібна паперова трудова книжка, якщо вже є електронна, пояснили у Південно-Східному міжрегіональному управлінні Державної служби з питань праці.
«Відтоді, як зазначається у статті 48 Кодексу законів про працю України, облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування в порядку, визначеному законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», — йдеться у повідомленні.
Після закінчення перехідного періоду, який триватиме п’ять років, в Україні паперова трудова книжка фактично втратить статус обов’язкового документа.
Проте працівники, які хочуть отримувати відомості про трудову діяльність саме в паперовій формі, можуть і надалі користуватися такою можливістю.
«Якщо раніше трудова книжка зберігалась у роботодавця, то тепер буде знаходитись у працівника. Роботодавець на вимогу працівника зобов’язаний вносити до неї, як передбачає згадана стаття, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення й нагороди за успіхи в роботі», — резюмували у Держпраці.
Нагадаємо, якщо роботодавець не виконує умови трудового договору, ви можете:
  • звернутися до роботодавця з письмовою вимогою про усунення порушень і виконання умов трудового договору. Також ви можете звернутися до профспілкового органу, якщо ви є членом профспілкової організації, за допомогою і підтримкою;
  • звернутися з письмовою скаргою до Держпраці за консультацією та допомогою;
  • звернутися до суду з позовом про встановлення факту порушень роботодавцем умов трудового договору, відновлення порушених прав і вимоги компенсації моральної та матеріальної шкоди. Ви можете скористатися послугами адвоката або іншого представника за вашим вибором.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 👛

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас