Скільки українців відгукнулись на рекрутинг у ЗСУ: кого не вистачає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки українців відгукнулись на рекрутинг у ЗСУ: кого не вистачає

Особисті фінанси
12962
Ще в листопаді минулого року Міністерство оборони запустило проєкт рекрутингу до війська. Його підтримали великі онлайнові платформи — Lobby X, Work.ua, Robota.ua, OLX.ua, а також Державна служба зайнятості.
Ідея полягає в тому, що людина може обрати собі відповідний підрозділ і посаду відповідно до свого досвіду та стати на службу саме до його лав, а не опинитися там, куди закине жереб мобілізації невідомо в якій ролі.
З моменту запуску проекту з рекрутингу добровольців до лав Збройних сил України у листопаді 2023 року на розміщені на сайті Work.ua вакансії відгукнулося понад 50 тисяч людей.
Нині спостерігається і поступове зростання кількості підрозділів, які розміщають свої вакансії на сайті.
Про це СЕО порталу з пошуку роботи Work.ua Артур Міхно в ефірі телемарафону.
«На зараз бачимо розміщення вакансій від 380 підрозділів, а починали приблизно з 30. Наразі маємо 2400 різних позицій в різні підрозділи, що є доволі високою цифрою. Чому це важливо? Тому що фактично ми підійшли до завдання, яке ставили перед собою і Міноборони і ми як проект, що допомагає ЗСУ з пошуком фахівців», — сказав Міхно.
Ключовим завданням проекту була допомога у пошуку максимально фахових спеціалістів на конкретні позиції.
«Від того, наскільки якісний газозварювальник чи дизеліст, сильно залежить бойова спроможність підрозділу. І через ТЦК знаходити таких людей доволі важко. Маємо дуже високу активність і залученість не тільки військових підрозділів, але і людей, які відгукуються на вакансії», — сказав він.
Сайт здебільшого шукає людей не для бойових спеціальностей, тому увага більше зосереджена на позиціях, які не є бойовими.
Найбільша кількість вакансій розміщена в таких категоріях, як транспорт і автобізнес, медицина, телекомунікації та зв’язок, робочі спеціальності.
Міхно додав, що на вакансії відгукується приблизно однакова кількість чоловіків (51%) і жінок (49%).
Жінки частіше відгукуються на такі позиції, як медик, фельдшер, бухгалтер, діловод, а чоловіки — на професії, пов’язані з електрикою, а також бойові позиції (гранатометник, сапер, капелан тощо).
Найактивнішими підрозділами з розміщення вакансій є морська піхота (95 вакансій), військова частина А4085 — це сили ТрО ЗСУ (51 вакансія), Держприкордонслужба (43 вакансії), «Азов» (36 вакансій).
«Щодня ми бачимо до 100 тисяч переглядів в цілому по вакансіях, щотижня — більше півмільйона переглядів. За цей період понад 50 тисяч людей проактивно відгукнулося на розміщені Силами оборони позиції», — резюмував Міхно.

Як відбувається рекрутинг

Онлайнові платформи, які співпрацюють з Міноборони, розміщують на своїх ресурсах вакансії Сил оборони. Вони — лише ланка між військовими підрозділами та зацікавленими кандидатами. Тобто відгуки розглядають уповноважені особи підрозділу.
Усе подальше спілкування кандидата після первинного відбору відбувається з представником підрозділу. Цій людині й можна поставити всі запитання щодо умов служби.
Якщо кандидат погоджується, підрозділ надає їй так званий лист-відношення, з яким необхідно прийти до ТЦК та СП й оформитися. Процедура триває кілька днів. Далі - навчальний центр, а вже після нього людина потрапляє у вибрану частину.

Довідка Finance.ua:

  • Міністерство оборони України у листопаді 2023 року почало співпрацювати з відомими сайтами для пошуку роботи, де почали розміщуватися вакансії ЗСУ.
  • Зараз Міноборони співпрацює із такими платформами з розміщення вакансій: thelobbyx.com, Work.ua, Robota.ua, Olx.ua. Станом на початок січня 2024 року на профільних ресурсах було розміщено 1847 вакансій від 389 підрозділів Сил безпеки й оборони України.
  • Розмір грошового забезпечення доволі варіативний і залежить від посади, звання й умов служби. Утім, по тих вакансіях, які переглядав Finance.ua, мінімальна платня тримається на рівні 20 тис. грн. Варто пам’ятати, що окрім основної частини грошового забезпечення передбачена премія:
  • 30 тис. грн для військовослужбовців, які беруть участь у мобілізації;
  • 50 тис. грн для тих, хто виконує спецзавдання безпосередньо на лінії зіткнення;
  • 100 тис. грн для військових, що перебувають у зоні активних бойових дій або проходять лікування чи реабілітацію внаслідок отриманої контузії, травми, протягом служби.

Рекрутинг до ЗСУ: які гроші й умови пропонують

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас