Що таке bad bank: Гетманцев розповів, що робити з непрацюючими кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що таке bad bank: Гетманцев розповів, що робити з непрацюючими кредитами

Кредит&Депозит
414
Що таке bad bank: Гетманцев розповів, що робити з непрацюючими кредитами
Що таке bad bank: Гетманцев розповів, що робити з непрацюючими кредитами
Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев пропонує створити банк «поганих активів» (bad bank).
Про це він написав у своєму Телеграм.
За підсумками першої половини року частка непрацюючих кредитів (NPL) як відсоток від загального кредитного портфелю зменшилась до 34,6% (з 37,4% на початку року).
Скорочення відображає, насамперед, нарощування загальних обсягів кредитування (+78,8 млрд грн з початку року) і відповідно збільшення частки здорового кредитного портфелю, але також було помірне списання самих NPL банками, насамперед у роздрібному сегменті (споживчі кредити населенню).
Загалом за півроку портфель NPL скоротився на 4,2 млрд грн (до 418,2 млрд грн).
За оцінками НБУ, банки в цілому про-активно підходять до врегулювання NPL, застосовуючи як основний інструмент позасудові реструктуризації (як правило, пролонгацію кредиту з/без надання пільгового періоду обслуговування). Зокрема, банки реструктуризували близько половини всіх корпоративних NPL, що сьогодні залишаються на їхніх балансах, а без врахування Привату — 90%.
Водночас, як відмічає регулятор: «попри всі зусилля відновлення платоспроможності боржників залишається рідкістю». Це обумовлює час від часу потребу банків у зверненні на предмет застави та її продаж, аби покрити частину збитків.
«Вкотре хотів би звернути увагу, що попри позитивні тенденції, проблема NPL залишається суттєвим гальмом на шляху відновлення кредитування. За час війни портфель „поганих кредитів“ збільшився на 37% (+113,1 млрд грн). 90% цього приросту складають кредити бізнесу, що є насамперед наслідком погіршення фінансового стану позичальників, а також пошкодження і втрати ними активів через війну», — зазначив він.
Ці непрацюючі кредити, левова частка з яких зарезервована, продовжують чинити негативний тиск на баланси банків і стримують кредитування.
Варіанти розв’язання
Одним із можливих варіантів розв’язання проблеми є створення банку «поганих активів» (bad bank) для врегулювання поточної і майбутньої проблемної заборгованості, накопиченої під час повномасштабної війни.
Попри усі застереження, за останні 30 років у світі накоплений значний позитивний досвід функціонування таких установ (як реакція на банківські кризи на початку 90-х, азійську фінансову кризу наприкінці 90-х, світову фінансову кризу 2008 р.)

Як це діятиме

Така спеціалізована установа може бути створена на базі одного із невеликих банків, який через санкції нещодавно перейшов у власність держави, можливо, за додаткової участі донорів.

ТОП-5 найкращих МФО України

Основна місія — взяти на свій баланс із певним дисконтом всю, або більшу частину поточних та майбутніх воєнних NPL з метою подальшого пасивного або активного управління такими стресовими активами, в тому числі забезпечувати їх продаж, секьюритизацію, відновлення їх вартості, добиватись компенсацій за зруйновані активи за рахунок централізованих позовів проти росії тощо.

Що це дасть

«Це б розгрузило звичайні комерційні банки, дозволивши їм сконцентруватись на нарощуванні здорового кредитного портфеля, і пришвидшило би відновлення кредитування» — резюмував Гетманцев.
Раніше він повідомляв, що за даними Національного банку, фінансовий результат банків після оподаткування за 11 місяців 2023 року склав 130,55 млрд грн, в т. ч. у листопаді — 7,85 млрд. грн. Проти аналогічного періоду минулого року чистий прибуток банків зріс у 6,7 рази, за 11 місяців 2021 року — у 2 рази.

Довідка Finance.ua:

  • Є категорія людей, яка незмінно беруть швидкі кредити в фінансових установах і, так би мовити, «не вилазять із боргової ями». Окрім того, є ті, хто користується споживчими кредитами банків, регулярно їх погашає, балансує.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас