Попит на іпотеку серед українців за місяць впав на понад 40% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит на іпотеку серед українців за місяць впав на понад 40%

Кредит&Депозит
464
Попит на іпотеку серед українців за місяць впав на понад 40%
Попит на іпотеку серед українців за місяць впав на понад 40%
Банки України в червні видали 607 іпотечних кредитів на загальну суму 1 млрд грн. Обсяг наданих населенню іпотечних кредитів у червні 2024 року зменшився порівняно з травнем на 41,5%, водночас він на 34,3% вищий за показник у червні минулого року.
Про це свідчать дані щомісячного Опитування банків про іпотечне кредитування.
Про видачу нової іпотеки в червні поінформували 11 банків, що кредитували придбання житла. Більшість угод, як і раніше, укладалися на вторинному ринку нерухомості.
Рушієм іпотечного сегмента залишається пільгове кредитування в межах програми «єОселя» (майже всі кредити у червні надано в межах цієї програми).

Середній відсоток на іпотеку

Середньозважена ефективна ставка за іпотечними кредитами в червні другий місяць поспіль залишилася на рівні 7,6% річних.

Де видали найбільше іпотечних кредитів

У регіональному розрізі найбільше іпотечних кредитів у червні видано:
  • в м. Київ та Київській області (274 договори на загальну суму 517,8 млн грн, що становить 51% від загального обсягу);
  • Львівській області (29 договорів на 63 млн грн);
  • Дніпропетровській області (32 договори на 42 млн грн);
  • Вінницькій області (26 договорів на 41 млн грн).
Інфографіка: НБУ
Інфографіка: НБУ
Нагадаємо, банкіри почали послаблювати вікові обмеження кредитування молоді та людей похилого віку. Найбільша частка «єОселі» — це люди від 25 до 34 років — 46% всіх позичальників. Далі йде 35−44 — це 35%. Якщо скласти, то від 25 до 44 років, а це найбільш активна платоспроможна категорія населення, — це 82% позичальників.
За даними НБУ, банки знижують ставки за депозитами як для бізнесу, так і для населення. Водночас знижується вартість кредитів для підприємств. Іпотечне кредитування пожвавлюється завдяки програмі «єОселя». Частка іпотеки зросла до 12,4% чистого гривневого роздрібного кредитного портфеля.

Довідка Finance.ua:

  • минулого року українські громадяни активно брали кредити на нерухомість у Польщі. У 2023 році понад 2 тисячі українців скористалися державною програмою на придбання першого житла. Проте наразі банки припинили приймати заявки на кредити під 2% річних;
  • під час війни змінився портрет типового іпотечного позичальника — за кредитами дедалі частіше звертаються молоді сім’ї без дітей. До війни ситуація була протилежною.

Що не так з іпотекою в Україні 🔍

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас